Vsi, ki se navdušujete nad deskanjem na snegu, veste, da obstajata deska za prosti slog, s katero lahko deskamo na objektih, smučišču in izven urejenih smučišč, ter deska z ostrimi robovi in s trdimi čevlji - za alpsko deskanje. Med rekreativnimi deskarji so bolj priljubljene prve, ki so bolj primerne tudi za začetnike. Ne glede na to, ali smučamo ali deskamo na snegu, se je na smučišču treba držati pravil in se obnašati odgovorno ter razmeram primerno. Pa tudi če greste izven smučišča - zato več tudi o turnem smučanju.

Deskanje na snegu, obnašanje na smučišču in turno smučanje

Vsi, ki se navdušujete nad deskanjem na snegu, veste, da obstajata deska za prosti slog, s katero lahko deskamo na objektih, smučišču in izven urejenih smučišč, ter deska z ostrimi robovi in s trdimi čevlji - za alpsko deskanje. Med rekreativnimi deskarji so bolj priljubljene prve, ki so bolj primerne tudi za začetnike, pravi Klemen Krejač s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani, in dodaja, da je pri začetnikih deskarjih zelo pomembna tudi oprema - poleg čelade seveda tudi nepremočljive hlače in rokavice, saj se pri učenju deskanja na snegu velikokrat znajdemo na tleh, več je stika s snegom.

Kakšna pa mora biti dolžina deske? Najbolj splošen nasvet je, da sega do brade. Je pa odvisno malo tudi od teže deskarja na snegu in od tega, kje bomo deskali. S krajšimi deskami je lažje izvajati trike, skakati in zavijati, a če smo pretežki, nam lahko pri zavijanju spodrsava. Za freeride pa so primerne za malenkost daljše deske za prosti slog. Pomembni sta tudi oblika in širina deske. Paziti moramo, da deska ni preozka ali preširoka glede na čevlje in vezi.

"Pri prostem slogu stopali gledata vsaka v svojo smer, sta obrnjeni navzven. Pri začetnikih ni tako natančnih določil, kako se to nastavi, je pa pomembno, da mu je udobno, da ga ne boli v kolenih ali kolkih, kar se tudi lahko zgodi, če je položaj vezi preveč ekstremen," pove Klemen Krejač.

Deska za prosti slog je ukrivljena na obeh koncih, omogoča torej vožnjo v obe smeri, vseeno pa je ena noga dominantna, sprednja, tako da ločimo tiste, ki so "goofy" in tiste, ki so "regular". Pri regular položaju na deski je spredaj leva noga, pri goofy pa desna … Začetniki lahko to najlažje ugotovijo tako, da jih kdo od zadaj nežno porine naprej in vidijo, na katero nogo se ujamejo, ali pa preverijo, katero nogo imajo spredaj, ko se drsajo po spolzki, mokri ali ledeni površini. To je torej dominantna noga.

Če pri smučanju premikamo težo iz spodnje smučke na zgornjo, ki postane nova spodnja, pa je za deskanje na snegu drugače. Zavijanje dosežemo s premikanjem teže na prste in pete.

"Vedno smo obrnjeni z ramo proti dolini (ne z ramensko osjo, temveč z eno ramo) in tukaj ni prenosa z leve na desno oz. s spodnje na zgornjo nogo, temveč je prenos teže na prste in pete. Da dosežemo zvezno zavijanje, s prstov na pete, pete na prste, je lahko morda še težje kot na smučeh. Če smo pri smučanju rekli, da vse izhaja praviloma od spodaj navzgor, da so torej noge tiste, ki vodijo smuči, se pri deskanju dosti več vrtimo v zgodnjem delu telesa in si s tem, tudi z roko, pomagamo pri začetku zavoja." 

Špela Šebenik