Počitnice so pred vrati in z njimi tudi možnost, da uživate v zimskih športih. Alpsko smučanje je zagotovo eden izmed športov, ki ima pri nas veliko veljavo, čeprav mu zime v zadnjih letih niso najbolj naklonjene. Alpsko smučanje je šport, pri katerem je aktivno celo telo, ob tem pa omogoča obilo radosti na snegu. S sogovornikom iz Fakultete za šport Univerze v Ljubljani smo govorili o osnovni tehniki smučanja, pravilni opremi, pripravah na smuko in pravlnem obnašanju na smučišču.

Vse o smučanju, pravilnih zavojih v tehniki carving in o opremi

Počitnice so pred vrati in z njimi tudi možnost, da uživate v zimskih športih. Alpsko smučanje je zagotovo eden izmed športov, ki ima pri nas veliko veljavo, čeprav mu zime v zadnjih letih niso najbolj naklonjene. Alpsko smučanje je šport, pri katerem je aktivno celo telo, ob tem pa omogoča obilo radosti na snegu, pravi Klemen Krejač s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani.

"Šport je zahteven, ker deluje celotno telo, od nog do zgornjega dela telesa, zato je dobro, da smo na smučanje dobro telesno pripravljeni."

Seveda so noge ključne, a v določenih primerih še kako do izraza prideta tudi moč trupa in rok - na primer pri lovljenju ravnotežnostnega položaja in poganjanju s palicami. Pred samo smuko moramo preveriti opremo, se ogreti in se nato med smuko najprej seznaniti s terenom, z razmerami na smučišču in s svojo formo. Tako tehnika kot oprema sta se v zadnjih letih močno spremenili. Marsikateri starš, ki se je smučanja učil še na tako imenovanih sulicah, bo otroka zelo težko pravilno učil prvih smučarskih zavojev in tehnik na sodobni opremi. Zato nam Klemen Krejač razloži osnove carving tehnike smučanja.

Pomemben je ustrezen položaj na smučeh: naslonjeni smo na smučarski čevelj naprej z golenjo. Imeti moramo ustrezno hitrost, primerno za vsako naklonino in naše znanje. Biti moramo natančni, da v določenem trenutku naredimo pravilen gib, hkrati pa rabimo tudi mehkobo in ritem.

"Dvigovanja smučk pri zavoju ni več oz. se ga čim bolj izogibamo. Želimo, da so smuči ves čas v stiku s podlago, saj smo takrat tudi najbolj prepričani, v kakšnem položaju smo in kje na smučišču se nahajamo. Palice se še vedno uporavljajo, so pa pripomoček za ravnotežje in to, da nek zavoj končamo in začnemo naslednjega. Težo moramo z zunanje prenesti na notranjo smučko oziroma s spodnje na bodočo spodnjo smučko. Ramenski obroč je obrnjem malenkost bolj v dolino kot so obrnjene smuči, z gibanjem pa obremenjujemo in razbremenjujemo smuči, da lahko ritmično ujamemo vsak naslednji zavoj."  

In še nasvet glede opreme: smučke naj rekreativnemu športniku segajo do višine predela med brado in nosom, smučarski čevlji ne smejo biti preveliki, biti pa morajo dobro zatisnjeni, saj so po mnenju našega sogovornika še bolj pomemben vezni člen med smučarjem in snegom kot smuči. Smučarksa čelada je obvezna oprema za smučarje do 15. leta, priporočljiva pa je seveda za vse.

Špela Šebenik