Knjiga z naslovom Laurus, ruskega pisatelja Jevgenija Vodolazkina je zgodovinski roman o življenju srednjeveškega človeka, ki za svoje poslanstvo izbere nesebično pomoč ljudem v stiski. Gre za pripoved o moči vere v ljubezen, dobroto in sočloveka. Roman je v slovenščino odlično prevedla Lijana Dejak in si s tem prislužila Sovretovo nagrado 2016. O knjigi bo spregovorila gostja tokratne oddaje 7. stran Andreja Černe.

Epska pripoved o veri v ljubezen in sočloveka

Knjiga z naslovom Laurus, ruskega pisatelja Jevgenija Vodolazkina, je zgodovinski roman o življenju srednjeveškega človeka, ki za svoje poslanstvo izbere nesebično pomoč ljudem v stiski. Gre za pripoved o moči vere v ljubezen in sočloveka. Roman je v slovenščino odlično prevedla Lijana Dejak in si s tem prislužila Sovretovo nagrado 2016. Kot pravi profesorica slovenskega jezika in književnosti Andreja Černe, Jevgenij Vodolazkin mojstrsko prepleta motive miru, spokojnosti duše, iskanja ljubezni, predanosti, potovanja in spoštovanja narave.

Gre za čudovito  pripoved o zdravilcu Laurusu, ki združuje neomajno vero v boga in v ljubezen. Spoznavamo kolikšna je moč besede; besede, ki je tudi zdravila (...) Knjigo sem izbrala zato, ker se mi zdi, da nam daje poklon človečnosti. Ne ponuja nam napete zgodbe, branja na mah, a nas hkrati umiri v naglici in v namišljenih potrebah današnjega sveta.

 

Tita Mayer