V Torkovem kvizu ob Dnevu Avstralije (26. januarja) spoznavamo kulturno raznolikost in bogastvo narave tega kontinenta!

Na Dan Avstralije (26. januarja) sta v ospredju raznolikost kultur in bogastvo narave te ekstremne celine

Vombate, koale in kenguruje so pred leti zasenčile kosmate quokke, ki so zaradi selfijev navdušenih turistov zavladale na družbenih omrežjih. Živalski svet "dežele tam spodaj" že pet let spoznava dr. Kaja Antlej, višja predavateljica za industrijsko oblikovanje na Univerzi Deakin in raziskovalka navidezne resničnosti v muzejih in dediščini na Šoli za inženirstvo. Živi v avstralskem Geelongu.

"Večina Avstralcev se najbolj boji ptičev magpie. Vsako leto okoli septembra imamo swooping season. To je sezona, ko imajo že mladiče, skrbijo za svoja gnezda in zaradi tega napadajo ljudi po ulicah. Imamo spletno aplikacijo, ki nas opozarja, kje so tista drevesa, kjer se je recimo zgodil napad in kjer so bili ljudje v resnici poškodovani. Imam osebno izkušnjo s tem, napadel me je ob kolesarjenju in mi kljuval v čelado."

Največ poškodb doživljajo ravno kolesarji in otroci. "Ljudje so sicer previdni, v hribe se na primer pogosto odpravijo s protistrupom," doda sogovornica. Ko se temperature dvignejo nad 20 stopinj, namreč hitro opaziš tudi kače. Kako pa na življenje Avstralcev vplivajo razdalje?

"Naša univerza ima kar veliko študentov – mislim, da okrog 40 odstotkov – ki so bili veliko na spletu že pred pandemijo, in to prav zato, ker imamo v državi zelo velike razdalje. Spomnim se študenta, ki je rekel, da se mora it z avtom malo peljat, da bo lahko oddal seminarsko nalogo, ker ima tam, kjer je, slabši internet."

Darja Pograjc