Stanje na področju visokega šolstva se spreminja praktično iz dneva v dan. Vlada je včeraj odločila, da bodo na višjih in visokih šolah ter na fakultetah s ponedeljkom znova dovoljeni izpiti in seminarji do 10 udeležencev, kar Univerze pozdravljajo, hkrati pa poudarjajo, da se s tem sprošča le majhen del študijskih aktivnosti. Tudi študentje na vlado že dlje časa naslavljajo pozive k čimprejšnji normalizaciji študijskega življenja, vključno z bivanjem v študentskih domovih. Dodatno nezadovoljstvo je v preteklih tednih povzročil zamik vladnega soglasja k razpisu za prihodnje študijsko leto in načrt prilagajanja vpisnih mest potrebam na trgu dela. O vsem tem v Studiu ob 17-ih z rektorjem Univerze v Mariboru Zdravkom Kačičem, profesorjem Damijanom Štefancem z ljubljanske Filozofske fakultete in predstavnikom Študentske organizacije Slovenije Andrejem Pirjevcem. Novi državni sekretar Mitja Slavinec je bil na voljo pred dodajo za kratek pogovor.

Ob vnovičnem odprtju univerz in informativnih dnevih na daljavo o usodi študentov in študija med epidemijo

Razmere v visokem šolstvu se spreminjajo iz dneva v dan. Vlada je v četrtek odločila, da bodo na višjih in visokih šolah ter na fakultetah s ponedeljkom spet dovoljeni izpiti in seminarji z do 10 udeleženci. To univerze pozdravljajo, a poudarjajo, da se s tem sprošča le majhen del študijskih aktivnosti. Tudi študentje vlado že dlje časa pozivajo k čimprejšnji normalizaciji študijskega življenja, vključno z bivanjem v študentskih domovih. Dodatno nezadovoljstvo je nedavno povzročil zamik vladnega soglasja k razpisu za prihodnje študijsko leto in načrt prilagajanja vpisnih mest potrebam na trgu dela.

O vsem tem voditelj Jure Čepin ter rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič, profesor Damijan Štefanc z ljubljanske Filozofske fakultete in predstavnik Študentske organizacije Slovenije Andrej Pirjevec. Novi državni sekretar Mitja Slavinec je bil na voljo pred oddajo za kratek pogovor.

Jure Čepin