Mira Uršič je slovenska slikarka in pesnica, ki je lani obeležila 70 let življenja in 45 let samostojnega likovnega ustvarjanja. Rodila se je v Mariboru, maturirala na II. gimnaziji in študirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer slikarstvo. Od leta 1974 ima status samostojne likovne umetnice. Živi in ustvarja v Ljubljani in Mariboru. Kot Mariborčanka, Studenčanka, je aktivno vključena v Kulturno društvo Studenci, kjer je ljubiteljskim slikarjem sekcije Stil mentorica. Na pogovor jo je povabila Lucija Fatur.

Mira Uršič, slikarka, ki tudi piše

Mira Uršič je slovenska slikarka in pesnica, ki je lani obeležila 70 let življenja in 45 let samostojnega likovnega ustvarjanja. Rodila se je v Mariboru, maturirala na II. gimnaziji in študirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer slikarstvo. Od leta 1974 ima status samostojne likovne umetnice. Živi in ustvarja v Ljubljani in Mariboru.

Ko se razmišljala o študiju, je bilo sicer prisotno nekaj skepse. Poleg tega, da mi je šlo slikarstvo dobro od rok, pa me je stric nagovarjal za študij na prava. Potem sem spoznala svojega bodočega moža, ki je že bil na šoli za oblikovanje in odločitev ni bila več težka. Bog ve, kakšna pravnica bi bila.

Njen mož je bil dolgo tudi njen menedžer.

Veste, obojega nekako ne moreš počet. Za organizacojo moraš imeti veliko stikov, dogovorov z ljudmi. Sama imam raje več miru, da najdem tisto pravo  energijo za slikanje. Če sem v stresu, se moram najprej očistit vsega težkega, da stopim pred platno umirjena.

 

 

Lucija Fatur