V spodnjem Podravju so ptujski Dom upokojencev, Zdravstveni dom in Center za socialno delo spodnje Podravje lani septembra začeli izvajati dvoletni pilotni projekt "SOS - Sodobna oskrba starejših", ki ga financirata Evropski socialni sklad in država, v višini 2, 6 milijona evrov. Projekt SOS starejšim od 65 let ob podpori strokovnih zdravstvenih in socialnih služb omogoča, da ostanejo doma in ohranjajo samostojnost, kljub starosti, oviranosti ali bolezni. Poroča Gabrijela Milošič

70 uporabnikov s pilotnim projektom izjemno zadovoljnih

V spodnjem Podravju so ptujski Dom upokojencev, Zdravstveni dom in Center za socialno delo spodnje Podravje lani septembra začeli izvajati dvoletni pilotni projekt SOS - Sodobna oskrba starejših, ki ga financirata Evropski socialni sklad in država, v višini 2,6 milijona evrov. Projekt SOS starejšim od 65 let ob podpori strokovnih zdravstvenih in socialnih služb omogoča, da ostanejo doma in ohranjajo samostojnost, kljub starosti, oviranosti ali bolezni.V projekt je vključenih že 70 uporabnikov. Med njimi 74 letni Franc Planinc iz okolice Ptuja. Odkar je vključen v projekt SOS lahko spet odhaja na sprehode in to kljub težavam z ravnotežjem.

500 metrov grem okrog vsaki dan, en krog naredim.

Uporabnike vsak teden obiščejo razni terapevti, tudi fizioterapevt Gašper Lenart:

Če gre za nepokretno osebo, ki jih je kar veliko, potem delamo na preprečitvi preležanin, na predihanosti. Če gre za nekoga, ki hodi in ima povečano možnost padca, delamo na ravnotežju, na mišični moči nog, koordinaciji. Delamo v smeri, da preprečimo padce, ker padci so najpogostejši razlog za poškodbe. Če so uporabniki le delno pokretni, pa skušamo povečati njihovo funkcioniranje ob mizi sede, za dovolj gibljive rame, da lahko normalno jedo, da tudi sami pomagajo pri transferju na voziček in da so čim manjše breme svojcem.

Projekt SOS je dragocena pomoč tudi za svojce, ugotavlja Marija Planinc:

Tudi meni zelo pomaga, naredijo ogromno za moža. On bi verjetno še samo ležal, če ne bi bilo teh mladih ljudi.

Za uporabnike zdravstvene in socialne službe pripravijo individualen načrt oskrbe. Namen dvoletnega pilotnega projekta, ki ga v veliki meri financira Evropski socialni sklad pa je, da starostniki ostanejo čim dlje samostojni in v domačem okolju, kar je pomembno tako za posameznika kot za družbo.

Gabrijela Milošič