Radijska oddaja že več kot pet desetletij predstavlja ljudsko kulturo slovenskega etničnega ozemlja. Poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Opazuje, prepoznava in predstavlja tista kulturna dogajanja, ki izražajo slovensko glasbenonarodopisno dediščino, terenski posnetki pa bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila. Avtorica in urednica oddaje je mag. Simona Moličnik.

Serija štirih kratkih radijskih iger Eve Stražar in Urbana Kuntariča

Dramska igralca in avtorja Eva Stražar in Urban Kuntarič sta v središčno točko svojih magistrskih nalog in gledališke produkcije na AGRFT Univerze v Ljubljani postavila bogastvo mitološke dediščine slovenskega in starejšega slovanskega sveta, predvsem ju je nagovorilo "začudenje nad nenavadnimi razsežnostmi zgodb, o katerih se tako malo govori in tako malo ve," kot je v opisu zapisal režiser Klemen Markovčič.

Kolaž zgodb z naslovom Žetev in kletev je nastal leta 2019. Režiser Klemen Markovčič pa se je po ogledu odločil, da produkcijo prenese tudi v zvočni jezik, v igrano pripovedni obliki. Tako je nastala serija štirih kratkih radijskih iger, ki bo premiero doživela prav v mesecu februarju, mesecu, ki prav po mitološki tradiciji odžene zimo in prikliče pomlad ter simbolno prinese novo rojstvo in sklene naravni cikel. Posamezne epizode se bodo zvrstile na Prvem programu Radia Slovenija, vsako soboto ob 22.40, začetek bo v soboto, 6. februarja.

O vzgibih za nastanek besedila, dramske produkcije in serije kratkih radijskih iger, pa o etnološkem in antropološkem pogledu na mitološko dediščino Slovencev, se pogovarjamo v oddaji z avtorjema Evo Stražar in Urbanom Kuntaričem, režiserjem Klemnom Markovčičem in etnologom ter kulturnim antropologom, dr. Tomažem Simetingerjem.

Prvi