Devetnajstletna Koprčanka Selma Skenderović je jeseni postala študetnka slovennistike in primerjalne književnosti ter literarne teorije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Na natečaj 19. Festivala mlade literature Urška pristopila z dvema zgodbama, ki nosita naslov Brezimni obraz in Plitvine. Kljub mladosti je v pisanju že precej izkušena, saj piše od svojega devetega leta, resneje pa se je s pisanjem začela ukvarjati v srednji šoli. Naslov Uršuljanka leta 2020 si je prislúžila s svojo drzno pisavo, v kateri samosvoje prepleta različne sloge in se pri tem suvereno loteva težkih tem, kot so brezdomstvo, sovražnost, tesnoba in potrošniška miselnost. Poleg častnega naziva ji pripadata dve nagradi. S pomočjo pisateljice Suzane Tratnik bo namreč ustvarila svoj knjižni prvenec, ki bo prihodnje leto izšel v zbirki JSKD Prvenke.

Pod mentorstvom pisateljice Suzane Tratnik bo izdala svoj prvenec, ki bo izšel v zbirki JSKD Prvenke

Devetnajstletna Koprčanka Selma Skenderović je jeseni postala študentka slovenistike in primerjalne književnosti ter literarne teorije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Na tekmovanje devetnajstega Festivala mlade literature Urška je pristopila s štirimi besedili. Po zmagi v svoji regiji je pot nadaljevala na državno tekmovanje z besedili Brezimni obraz in Plitvine ter si prislužila mesto med petimi finalisti.

»Pisanje predstavlja velik del mojega življenja, zame je to najboljši način izražanja.«

Zaradi posebnih razmer v decembru 2020 je zaključna prireditev potekala na spletu. Kot je povedala glavna selektorica festivala Suzana Tratnik, se je za Selmo Skenderović odločila zaradi »drzne pisave, ki me je nagovorila, zaradi prepletanja raznih slogov in tudi zaradi zelo kritičnega pristopa.«.

»Ko sem izvedela, da sem prejela naziv uršljanka 2020, sem bila zelo vesela in zadovoljna, saj mi je končno uspelo doseči nekaj, kar sem si dolgo želela.«

Selmi poleg častnega naziva pripadata dve nagradi. S pomočjo pisateljice Suzane Tratnik bo ustvarila svoj knjižni prvenec, ki bo prihodnje leto izšel v zbirki JSKD Prvenke. Prav tako pa se bo udeležila mednarodnega literarnega festivala Ob robu na Češkem.

Gašper Stražišar