Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

V oddaji predstavljamo in delimo recept za pripravo tradicionalne romske jedi, kotlroski pogauče, ki je svojo mesto našla v novi kuharici Pri nas kuhamo dobro.

Ob koncu lanskega leta je izšla kuharica Slovenske filantropije: Pri nas kuhamo dobro. V njej najdemo recepte iz štirih slovenskih regij, v katerih so medgeneracijska središča – hiše Sadeži družbe. Med drugim najdemo tudi specialitete, ki so jih pripravili v murskosoboškem centru. V knjigi Pri nas kuhamo dobro iz pomurske regije najdemo recepte šestih izvrstnih jedi, od bujte repe pa vse do langaša. Eden izmed njih opisuje pripravo in sestavino za romsko tradicionalno jed – kotloski pogaučo.

recept za kotlorski pogaučo

foto: iz Pri nas kuhamo dobro

Pred koncem leta 2020 je kulturno ministrstvo objavilo Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju romske skupnosti v Republiki Sloveniji, ki jih bo leta 2021 financirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo. Nameni javnega razpisa so ohranjanje, promocija in razvoj kulture, jezika in identitete romske skupnosti, spodbujanje kakovostne kulturne ustvarjalnosti pripadnikov romske skupnosti ter višja raven varovanja kulturnih pravic v okviru deklariranih človekovih pravic.

Rok za prijavo na letošnji razpis se je iztekel 24. januarja. So nam pa s kulturnega ministrstva sporočili, da je bilo prijavljenih 87 vlog, od 86-ih obravnavanih projektov je bilo v sofinanciranje izbranih 66 projektov v skupni višini 92.115 EUR. Izvedenih je bilo 59 projektov, porabljenih pa nekaj več kot 81 tisoč EUR.

»V letu 2020 je bila realizacija najnižja v vseh letih, odkar se izvaja ta posebni razpis. Razlog je epidemija covida, saj ne samo, da so imeli izvajalci težave pri izvajanju projektov ali jih celo niso mogli izvesti, težava je nastala že pri podpisovanju pogodb, ki se je pri nekaterih izvajalcih zavleklo v jesen zaradi začasnega prenehanja prevzemanja obveznosti proračuna. Za olajšanje razmer so imeli izvajalci možnost zaprositi za podaljšanje roka za dokončanje projekta (najdlje do konca letošnjega leta). Nekateri izvajalci so to storili in so jim  pripravili anekse k pogodbam, kot so zapisali v sporočilu kulturnega ministrstva,« je še povedala podsekretarka na omenjenem ministrstvu Marjeta Preželj.

Mišo Kontrec je skupaj s sinom Patrikom decembra izdal skladbo Hvala vam, s katero se zahvaljuje zdravstvenemu osebju za požrtvovalno delo med epidemijo. Mišo Kontrec je pesem ustvaril sam, zanjo napisal glasbo in besedilo ter posnel videospot.

V rubriki o romskem jeziku je Samanta Baranja z nami delila deset najzanimivejših podatkov o romščini. Med drugim tudi to, da je podobna sanskrtu; to je zanesljiv dokaz, da so Romi nekoč živeli v Indiji. Jezikoslovne raziskave kažejo, da je tam pradomovina Romov. Iz različnih vzrokov so se skozi Perzijo, Armenijo in Malo Azijo preselili v Evropo; zaradi pomanjkanja zgodovinskih virov je težko določiti, kdaj je bilo to. Indijske nomadske skupine naj bi po različnih teorijah zapustile domovino nekje med 5. in 11. stoletjem.

 

Sandi Horvat