Tokrat smo se v Lokalnem času ustavili v Spodnjem podravju, od koder se nam je oglasila Gabrijela Milošič. Od razstave Arjana Pregla do peke krofov v pustnem času. In seveda kurentov.

Brez srca preprosto ne gre, pa naj gre za umetnost, peko krofov, kurente ali zaljubljenost

Barvita, živahna razstava Arjana Pregla v Galeriji mesta Ptuj ima dvoumen naslov, ki ga lahko beremo »Iz srca rojena umetnost«, saj je avtor v naslov razstave narisal srce, ali pa "Izrojena umetnost." S premišljeno besedno igro akademski slikar opozarja, da nekateri veljaki zadnje leto sodobno umetnost označujejo kot izrojeno, s čimer se ponavlja družbeni pojava iz 30-ih let 20. stoletja, torej obdobja vzpona nacistične Nemčije.  A čeprav nekateri za abstraktno moderno slikarstvo porečejo, da gre za otroške čičke-čačke, Pregl opozarja, da smo prav v otroštvu najbolj pristni, iskreni, srčni in zato razstavlja trilogojijo otroških del.

Ne le v umetnosti, tudi vsako drugo delo je dobro opravljati s srcem. Peka krofov v pustnem času brez ljubezni ne uspe, pravijo večkrat mojstrice krofov na Ptujskem, med katere spada tudi Jožica Peršoh iz Dražencev.

Dobre volje moraš bit za krofe, če si slabe volje ne iti krofov pečt, to pa res, to drži, bodo postani venček imeli.  moraš biti 100% za krofe, si je treba vzeti čas torej? čas, to pa res začneš ob pol 7 pa končaš ob 12, jaz delam za dušo

Z veseljem, srčnostjo in prostovoljnim delom je Kulturno-turistnično-etnografsko društvo Koranti Demoni iz Vidma s predsednikom Darkom Cafuto, ki je bil tudi 17. princ karnevala, uredilo mini muzej tradicionalnih haloških pustnih likov v vasi Vareja.

Ker se bavimo z etnografijo nam je bilo zelo pomembno, da ljudje vidijo pustne like, našega dela haloškega ne samo koranta in da to ostane zanamce.

 

Gabrijela Milošič