Tokrat smo se v Lokalnem času odpravili na Obalo! Iz studia Radia Koper se nam je oglasila Tjaša Lotrič in nas odpeljala po pisanem naboru dogodkov na njihovem koncu. Najprej smo z besedami še nekoliko
obeležili Svetovni dan mokrišč in se odpravili v zanimivo podzemlje Škocjanskih jam, z mislijo na ohranjanje naravne dediščine pa se vprašali tudi, kakšna je prihodnost Inštituta za oljkarstvo. Končal se je tudi evropski projekt, v okviru katerega je izšel vodnik po
ekološkh kmetijah slovenske Istre. Tudi o tem v tokratni epizodi, v kateri tudi o delfinjem obisku v slovenskem morju in obeležitvi kulturnega praznika.

Gremo na Obalo!

V tokratnem Lokalnem času se nam je iz koprskega radijska studia oglasila kolegica Tjaša Lotrič in ujela pisan nabor dogajanja na Obali.

Najprej smo se za hip še spomnili na Svetovni dan mokrišč, ki smo ga na Prvem ujeli tudi na obisku .

Škocjanske jame so bile vpisane na seznam svetovno pomembnih mokrišč kot prvo podzemno mokrišče na svetu sploh, skupaj s podzemnim tokom Reke pa so tudi eno najdaljših kraških podzemnih mokrišč v Evropi. Ob spletnem dogodku Bogastvo mokrišč med Velikim Snežnikom in malimi Benetkami je o tem, kako pomembni so kraški vodonosniki, spregovoril tudi Borut Peric iz Parka Škocjanske jame.

Z mislijo na naravno dediščino smo nekaj pozornosti namenili tudi prihodnosti Inštituta za oljkarstvo. Po  štirih letih iskanja primernih rešitev in lokacij za njegovo delovanje po požaru sta ministrvi za kmetijstvo in znanost odločili, da se inštitut vrne v Livade, ko bo sanacija končana. A direktor ZRS Koper je ob tem opozoril, da bodo ves denar, ki mu ga država namenja, požrli stroški in najemnina.

Pri koprski enoti Kmetijsko- gozdarske zbornice Nova Gorica so izdali vodnik po ekoloških kmetijah, tudi o tem več v Lokalnem času, v katerem lahko slišite tudi nekaj več o skupini 40 delfinov, ki se je te dni zadrževala v Piranskem zalivu.

Pogledali pa bomo tudi proti prihodnjemu tednu - ali bodo šole na tem koncu odprte še ni znano, vemo pa že, da bo ponedeljkov kulturni praznik bogat z dogodki.

Mojca Delač, Prvi