Iz Washingtona se oglaša dopisnik Andrej Stopar. O Bidnovih prvih potezah na oblasti, ustavni obtožbi Trumpa, preurejanju bivališča za novega predsednika in podpredsednico.

Andrej Stopar, Washington - o Bidnovih prvih potezah na oblasti, ustavni obtožbi Trumpa, preurejanju bivališča za novega predsednika in podpredsednico

V Washingtonu so v preteklih dneh doživeli metež ukazov - preko 40 jih je podpisal Joe Biden po prevzemu oblasti. "To so izvršni ukazi - smernice, prve obveze, ki jih je Biden dal administraciji. Iz vsega tega je treba narediti ustrezno zakonsko podlago, da so ukrepi trajnejši in zakonsko upravičeni," pojasnjuje naš dopisnik Andrej Stopar in nadaljuje:

"Prvi ukrepi so bili namenjeni boju proti pandemiji in drugačni organizaciji prizadevanj. Do zdaj ZDA niso imele nacionalnega načrta. Biden skuša zdaj ustvariti neko piramido in iz središča voditi odgovor na epidemijo."

Vsak predsednik pusti določen pečat v Beli hiši. Nekateri večjega, drugi manjšega. V času Trumpovega mandata se je zunanja podoba Bele hiše najbolj spremenila s posegom Melanije Trump v rožni vrt. Nekaterim je bilo to všeč, večini ne in si želijo nekdanjo podobo vrta, ki ga je oblikovalo več prvih dam.

"Tudi ovalna pisarna je prostor, poln simbolov. To, kar visi na stenah, fotografije, ki so za predsednikovim hrbtom, vse ima nek pomen. Trump je imel na steni 7. predsednika ZDA Jacksona. Bil je ambivalentna osebnost - pomemben predsednik, a hkrati tudi lastnik sužnjev, povzročitelj genocida nad staroselci. Predsednik Biden je ta portret zamenjal za enega od ustanovnih očetov ZDA - Benjamina Franklina - in s tem nekako skušal ponazoriti svojo privrženost začetkom ameriške demokracije in predvsem veri v znanosti."

Rezidenca podpredsednikov je pri pomorskem observatoriju. Ni še prenovljena. Kamala Harris je na začasnem bivanju v stavbi nasproti Bele hiše - blair house. To je predsednikova hiša za goste. Gre za sklop stavb, zgrajen leta 1824. Kompleks štirih vrstnih hiš, ki ne daje vtisa te velikosti, je izjemno razkošen od znotraj. Običajno v teh hišah gostijo največje goste - npr. kraljico Elizabeto II., tu je bil Biden pred inavguracijo. To so take drobne logistične, tudi zabavne stvari iz washingtonskega življenja, ki jih običajno ne slišimo, a konec koncev veliko povedo o tem, kako je to mesto nastajalo. Gre za mesto na papirju, popolnoma na novo je bilo zgrajeno pred nekaj manj kot 250 leti. To je tudi zgodba o državnosti Združenih držav Amerike.

Andreja Gradišar, Andrej Stopar