Intervju

"Ideja, da projekt gradnje vrtca, šole, bolnice lahko podpiše katerikoli inženir brez vključenosti arhitekta, je katastrofalna!"

Z arhitektom Matijo Bevkom o predlogu novega gradbenega zakona, projektu NUK 2, relevantnosti javnih natečajev ter viziji mest

bevk_2 (002)
Arhitekt Matija Bevk
foto: osebni arhiv

Matija Bevk iz biroja Bevk Perović arhitekti je eden naših najbolj uglednih, uspešnih in mednarodno priznanih ter nagrajevanih arhitektov. Med nagradami so tako najbolj ugledne domače kot je najvišje priznanje v arhitekturi - Plečnikova nagrada, pa nagrada Prešernovega sklada, posebno izstopajo tudi večkratne (tudi letošnja) nominacije za nagrado Mies van der Rohe, ki je poleg Pritzkerjeve najbolj prestižna nagrada za arhitekturo na svetu.

Bevkov arhitekturni opus v okviru biroja je širok in obsega tako zasebne hiše, socialne gradnje pa tudi za nacionalno in evropsko kulturo relevantne projekte kot so izgradnja Islamsko versko-kulturnega centra (za katero je biro lani prejel Plečnikovo nagrado), Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij KSEVT,  projekt NUK 2, obnova ljubljanske Drame, Muzej 20. stoletja v Berlinu, Centralna knjižnica v Helsinkih, etc.

V Intervjuju se bosta z voditeljico Liano Buršič dotaknila številnih aktualnih tem kot so predlog novega gradbenega zakona, pomembnosti javnih natečajev, gentrifikacije mest, pomanjkanja gradnje javnih oziroma kulturnih institucij pa tudi vizije mest prihodnosti in trajnostne  oziroma zelene arhitekture.