2. april se nezadržno bliža in devetošolci bodo prav kmalu pred pomembno odločitvijo – kje nadaljevati svoje šolanje. Glede na neobičajno šolsko leto bo ta odločitev za mnoge še težja. Jim bodo informativni dnevi, ki bodo letos potekali po spletu ta konec tedna, kaj pomagali? Česa jih je strah? Kako izbrati pravi poklic in pravo šolo v teh časih …? Kakšne so sploh možnosti? Je gimnazija še vedno boljša odločitev? O vsem tem v tokratni oddaji Hudo! – ne preslišite!

Z nami v studiu bodo osnovnošolci in klinična psihologinja dr. Mateja Hudoklin, direktorica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana.

Koga naj poslušajo devetošolci, ki se morajo odločiti za nadaljevanje šolanja in katero šolo naj izberejo

2. april se nezadržno bliža in devetošolci bodo prav kmalu pred pomembno odločitvijo – kje nadaljevati svoje šolanje. Glede na neobičajno šolsko leto bo ta odločitev za mnoge še težja. Jim bodo informativni dnevi, ki bodo letos potekali online ta konec tedna, kaj pomagali? Česa jih je strah? Kako izbrati pravi poklic in pravo šolo v teh časih …? Kakšne so sploh možnosti? Je gimnazija še vedno boljša odločitev? O vsem tem smo govorili z mladimi gostjami - Aisho iz Osnovne šole Kungota, Nežo in Ulo iz Osnovne šole Petrovče in Ajdo iz Osnovne šole Prežihovega Voranca Ljubljana. Z nami v studiu je bila tudi klinična psihologinja dr. Mateja Hudoklin, direktorica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana, ki je podala številne dobre nasvete.

"Še je čas, da se zbere informacije, mislim da je ključno, da se pozanima, da se pogovarja. Ne glede na to, da je šola na daljavo, zbiranje informacij ni onemogočeno. To je prva stvar, druga stvar pa je: da se ustavijo pri sebi, da sami sebe poslušajo, da razmišljajo o tem, kaj si res ne želijo v življenju početi, kaj jim je res težko in odveč in se potem usmerijo na to, kaj jim je blizu, v čem so dobri in potem iz tega izhajajo, ko se odločajo za šolo."

Tudi dekleta so delile svoje misli ob koncu oddaje.

Ajda: Moj nasvet je, da se res pozanimate o vseh informacijah, o vseh različnih srednjih šolah in da se ne odločite takoj za eno in da v njej ne vztrajate, če je mogoče kje kakšna boljša.

Aisha: Sledite svojim sanjam in pojdite, kamor vas vabi vaše srce in ne izberite si gimnazije samo zato, ker gredo tja vaši prijatelji.

Neža: Vedno sta dve rešitvi, če greš na gimnazijo, ki ti ni všeč: lahko še malo počakaš, kot je rekla gospa Hudoklin, ali pa se prepišeš.

Ula:  Kaj pravijo drugi, je malo pomembno, ampak na koncu se moraš odločiti, kot si sam želiš.

Tadeja Bizilj