V tokratni oddaji Hudo smo spoznavali svet stripa. Naučili smo se, kako napisati zanimivo zgodbo in kako ustvariti risanega junaka. V studiu so se nam pridružili mladi ustvarjalci stripov: Tias Pajić, Filip Žagar in Martin Rjazancev, ki so se udeležili stripovskih delavnic Striparnice Stripolis. Delavnico je vodil komparativist, filozof in ilustrator Izar Lunaček, ki se nam je prav tako pridružil pred mikrofonom. Poleg mladih striparjev in Izarja, je bil z nami še petnajstletni Mark K. Štemberger, ki je leta 2014 in 2016 zmagal na Stripburgerjevem natečaju Živel strip! Živela animacija! in osvojil glavno nagrado, leta 2019 pa izdal svoj prvi strip z naslovom Popotnikov Pobeg.

Po telefonu se nam je oglasila Katerina Mirović, kuratorica in članica uredništva revije Stripburger, ki nam je predstavila natečaj Živel Strip! Živela Animacija, projekt StripCore in Stripburgerjeve stripovske delavnice.

Od ideje do izvedbe

V tokratni oddaji Hudo smo spoznavali svet stripa. Naučili smo se, kako napisati zanimivo zgodbo in kako ustvariti risanega junaka. V studiu  so se nam pridružili mladi ustvarjalci stripov: Tias Pajić, Filip Žagar in Martin Rjazancev, ki so se udeležili stripovskih delavnic Striparnice Stripolis. Delavnico je vodil komparativist, filozof in ilustrator Izar Lunaček, ki se nam je prav tako pridružil pred mikrofonom. Poleg mladih striparjev in Izarja, je bil z nami še petnajstletni Mark K. Štemberger, ki je leta 2014 in 2016 zmagal na Stripburgerjevem natečaju Živel strip! Živela animacija! in osvojil glavno nagrado, leta 2019 pa izdal svoj prvi strip z naslovom Popotnikov Pobeg.

Po telefonu se nam je oglasila Katerina Mirović, kuratorica in članica uredništva revije Stripburger, ki nam je predstavila natečaj Živel Strip! Živela Animacija, projekt StripCore in Stripburgerjeve stripovske delavnice.

Kratka zgodovina stripa

V 18. stoletju so na Japonskem s pomočjo lesorezov prenašali ljudsko izročilo. To so bile kratke izrezljane zgodbice, ki so jih ljudje hranili, prenašali iz roda v rod in z njimi širili Japonsko zgodovino. Strip kot narisane zgodbice se v Evropi pojavi v 19. stoletju, nato pa v začetku 20. stoletja postane popularen, ko kratki stripi pričnejo izhajati v časopisu. Za prvi pravi strip tako velja Yellow Kid (Rumeni Deček) avtorja Richarda Outcoulta, ki je izšel leta 1895 v ameriškem časopisu World. V časopisu so izhajali tudi danes vsem znani stripi, kot so Garfield, Peanuts, Dilbert ... in izhajajo še danes. Po letu 1930 so stripi iz časopisnih podlistkov prvič zaživeli kot samostojna izdaja, pojavili so se namreč superjunaki kot so Superman, Spiderman, Wonder Woman, Asterix in Obelix in seveda Miki Miška ter Racman Jaka. Čeprav so bili stripi sprva namenjeni mlajši generaciji, so kmalu pričeli nastajati tudi stripi za odrasle.

Za začetnika slovenskega stripa velja Milko Bambič, ki je ustvaril strip Bu-Ci-Bu, ta je izhajal v tržaškem časopisu Edinost leta 1927. Nam najbolj znan slovenski stripovski avtor je Miki Muster, ki je ustvaril junake: lisjaka Zvitorepca, volka Lakotnika in želvaka Trdonjo.
Prva slovenska revija namenjena izključno stripu se je imenovala Zvitorepec (1996 -19973), od leta 1992 pa izhaja mesečnik Stripburger. Ta dvakrat letno izide v obliki revije, sicer pa vsako leto izdajo še 6 posebnih izdaj, kot so Mini strip, stripovski albumi ter samostojne stripovske knjižne publikacije z več kot 46 stranmi.

Kje lahko dobim strip

Stripe danes izdaja vsaka večja knjigarna, vse stripe pa se najde po slovenskih knjižnicah. Lahko jih naročite tudi v striparnici Stripolis, v Strip.art.nici Buch ali na spletni strani Stripburgerja.

Natečaj: Živel strip! Živela Animacija!

Združenje Viva Comix in revija Stripburger iz Ljubljane v okviru projekta ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 21 razpisujeta nagradni natečaj za strip in animacijo. Na natečaj se lahko prijavijo šolarji in dijaki iz Furlanije – Julijske krajine in iz Slovenije. Zmagovalce leta 2020 si lahko ogledate na povezavi: Rezultati 2020.

Več na naslednji povezavi: Živel strip! Živela Animacija!

 

Gašper Stražišar