Ena izmed stvari, ki pomeni velik korak na poti proti vaši samostojnosti, je, da se naučite kuhati. A kako začeti svojo kulinarično pot? O urejenosti delovnega prostora, receptih in nasvetih za pripravo še tako zahtevnih jedi bomo govorili z udeleženci in mentoricama otroških kuharskih delavnic Mami, oči, v soboto kuham jaz, ki jih izvaja Biotehniški izobraževalni center Ljubljana. Predpasnike si bomo nadeli v soboto malo po deveti.

Ideje in nasveti za začetek ustvarjanja v kuhinji

Ena izmed stvari, ki pomeni velik korak na poti proti vaši samostojnosti, je, da se naučite kuhati. A kako začeti svojo kulinarično pot? O urejenosti delovnega prostora, receptih in nasvetih za pripravo še tako zahtevnih jedi smo govorili z udeležencema otroških kuharskih delavnic Mami, oči, v soboto kuham jaz, Anjo Lebar in Aljažem Juntesom, za strokovni del pojasnil pa sta poskrbeli mentorici na delavnicah Neli Selan in Lea Sterle z Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana.

Aljaž: »Moji vstopni koraki v svet kuhanja niso bili težki. Veliko kuham za družino, velikokrat kuham tudi pri stricu v gostilni, včasih pa tudi pri dedku. Če pomislim na prvo jed, ki sem jo pripravil, so bila to verjetno ocvrta jajca. Kuhanje mi danes predstavlja zabavo.«

Anja: »Jaz sem mami pri kuhanju pomagala že kot majhna punčka, pri pripravi nedeljskega kosila sem na primer pomagala mešati, ali počela še kakšne druge stvari. S tem sem se učila in stopnjevala znanje kuhanja. Kuhati sem začela s povsem enostavnimi jedmi, to, kar nam je mami pripravila za kosilo. Jaz sem si takrat h kuhinjskemu pultu dala stol in pomagala. Da zdaj že znam kuhati, je dobra popotnica za življenje, saj vem, da si lahko grem nekaj skuhat in tako ne bom lačna.«

 

Med oddajo smo vam obljubili tudi nekaj receptov. Izbrali smo za pripravo enostavne jedi in želimo vam dober tek!

 

SLANE PALAČINKE ZA ZAJTRK

Sestavine za 4 osebe:

 6 slanih palačink iz polnozrnate moke (ali katere koli druge moke)  100 g pečenega pršuta ali šunke  1 zavitek mozzarele  100 g naribanega sira Gauda  50 g mlade čebule/rukole  sveža bazilika  suhi origano  30 g masla

Postopek priprave:

1. Palačinke predhodno spečemo, ali pa imamo srečo, če so nam ostale od prejšnjega dneva.
2. Mozzarelo narežemo na tanke rezine.
3. Mlado čebulo operemo in očistimo, ter narežemo na zelo tanke kolobarje.
4. V ponev damo 1 palačinko (vendar kuhalne površine še ne prižgemo), na palačinko damo malo naribane Gaude, natrgane šunke, rezine mozzarele, mlado čebulo, origano in svežo baziliko.
5. Na zmes položimo drugi del palačinke in prižgemo kuhalno površino na nizko temperaturo ter dodamo košček masla.
6. Palačinko pokrijemo s pokrovko, da se bo sir lepše stopil.
7. Ko se spodnji del lepo zapeče palačinko obrnemo. Če nam ne gre prosimo naše starše ali starejšo osebo, da nam pomaga.
8. Zapečemo še drugi del palačinke.
9. Ko je palačinka lepo zapečena, jo damo na leseno desko in narežemo na trikotnike.

 

MINI KROGLJICE Z NUTELINIM NADEVOM

Sestavine:

Biskvit:  1 CUP mandljeve moke  2 JŽ sladkorja v prahu  1 ČŽ pecilnega praška  2 jajci  1 ČŽ burbonske vanilije  2 JŽ kokosove maščobe  1/3 CUP mandljevega napitka  ščepec soli Nutelina omaka:  1 CUP mletih lešnikov  2 JŽ kokosove maščobe  1/3 CUP sladkorja v prahu  2 JŽ kakava v prahu

Postopek priprave:

Biskvit:

1. V posodo damo mandljev napitek, jajci, burbonsko vanilijo, kokosovo maščobo, ščepec soli in dobro s pomočjo mešalnika zmešamo.
2. Moko presejemo in ji dodamo pecilni prašek, sladkor v prahu in mandljevo moko.
3. V tekočo zmes počasi ročno vmešamo še suhe sestavine.
4. V pekač z okroglimi jamicami namastimo in vlijemo maso za palačinke, nato pa s pomočjo jedilne žličke dodamo še malo nuteline omake.
5. Pečemo v pečici na 180 ℃, 20 minut.

Nutelina omaka:

1. Vse sestavine damo v blender in dobro zmešamo.

 

PAD THAI Z GAMBERI

Sestavine za 4 osebe:

Omaka:

 24 g česna
 24 g čebule
 12 g sladkorja
 20 g ribje omaka
 400 ml paradižnikovih pelatov iz pločevinke
 110 ml soka od tamarinda

Rezanci:

 360 g riževih rezancev (namakamo jih v vodi čez noč)
 240 g očiščenih repkov gamberov
 50 g sojinih kalčkov
 160 g mix korenja (rumeno, oranžno, vijolično)
 40 g mlade čebule
 40 g tofuja
 200 g jajc
 20 g arašidov

Postopek priprave:

Omaka:

1. Čebulo in česen olupimo in vsako posebej nasekljamo. V ponvi narahlo prepražimo nasekljano čebulo in česen, ter dodamo vse ostale sestavine in kuhamo 15 minut.

Rezanci:

1. Korenje olupimo in očistimo ter narežemo na julienne.
2. Mlado čebulo umijemo in narežemo na kolobarje.
3. V zelo vroč vok damo malo olja. Nato dodamo ražvrkljano jajce in repke gamberov. Pražimo približno 20 sekund.
4. Zmesi nato dodam riževe rezance, katere smo namakali v vodi čez noč. In jih na hitro prepražimo.
5. Dodamo na kocke narezan tofu in nasekljane arašide, nato dodamo še omako.
6. Zmesi dodamo še na julienne narezano korenje, mlado čebulo in sojine kalčke.
7. Dobro premešamo in serviramo.

Aleš Ogrin