Dijaki so z izjemo nekaj tednov na začetku novega šolskega leta doma že od lanskega marca. Strokovnjaki, profesorji, starši in mladi sami opozarjajo na vedno manjšo motivacijo za učenje, na slabo telesno učinkovitost, na porast duševnih stisk in na to, da se približujeta maturi, zaključni letniki pa so še vedno doma. Mladi, združeni v iniciativi Zahtevamo šolo, menijo, da so se odločevalci lotili reševati gospodarstvo, da so se spopadli s koronavirusom na zdravstvenem področju, na izobraževanje in mlade pa so pozabili. Zakaj imajo mladi vsega dovolj, na kaj želijo opozoriti v javnih pismih, s peticijo in protestom in zakaj jih nihče ne sliši? Z mladimi v tokratnem Gymnasiumu.

Dijaki podpisujejo peticije, objavljajo javna pisma, snemajo pesmi in za 9. februar napovedujejo "štrajk"

Dijaki so z izjemo nekaj tednov na začetku novega šolskega leta doma že od lanskega marca. Strokovnjaki, profesorji, starši in mladi sami opozarjajo na vedno manjšo motivacijo za učenje, na slabo telesno učinkovitost, na porast duševnih stisk in na to, da se približujeta maturi, zaključni letniki pa so še vedno doma. Mladi, združeni v iniciativi Zahtevamo šolo, menijo, da so se odločevalci lotili reševati gospodarstvo, da so se spopadli s koronavirusom na zdravstvenem področju, na izobraževanje in mlade pa so pozabili. Na različne pogoje dela doma, na manko šolske infrastrukture, primernih prostorov in pogojev za vadbo pa opozarjajo tudi dijaki umetniških smeri. Peticije, javna pisma, umetniški izdelki, pesmi objavljene na You tubu, in še marsikaj drugega jasno govori o tem, da mladi niso zadovoljni z izobraževanjem na daljavo in da želijo nazaj v šole.

Nekaj časa nazaj so dijaki, združeni v gibanje Zahtevamo šolo, nesli do ministrstva javno pismo, v katerem so opozarili, kako razmere v epidemiji in vladni ukrepi vplivajo na vas – na njihovo šolanje in življenje na sploh … V njem so zapisali, da »učenje na daljavo ni primerna rešitev za trenutno situacijo«, da njihova »izobrazba in razvoj stagnirata«, da nimajo »časa, da bi čakali na umiritev okužb«, ker jim »svet v obdobju, ki bo sledilo, ne bo prizanašal«. Hkrati so zahtevali sestanek z ministrico - do tega ni in ne bo prišlo, je povedala Aiko Zakrajšek, dijakinja Gimnazije Poljane. Na ministrtvu so njihov sestanek, ki bi moral biti danes, prestavili na 9. februar, za takrat pa mladi napovedujejo "štrajk."

Kaj jih najbolj skrbi, kako potekata izobraževanje in praksa na daljavo, kaj "zamerijo" odločevalcem, kako si predstavljajo varno vrnitev v šole, so nam v oddaji povedali: Aiko Zakrajšek, Gimnazija Poljane, Dan Grabnar, Gimnazija Poljane, Nace Korošec, SVŠGUGL, Marko Majetič, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad, in Pika Drstvenšek iz Konservatorija za glasbo in balet Maribor …

Špela Šebenik