Na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor sta dva dijaka s pomočjo mentorjev razvila aplikacijo za športno aktivnost mladih, slišali pa bomo še druge mlade, ki skrbijo za svojo telesno aktivnost.

Na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor sta dva dijaka s pomočjo mentorjev razvila aplikacijo za športno aktivnost mladih

Strokovnjaki že dalj časa opozarjajo na to, da se mladi v času zaprtja šol in športnih objektov ter ustavitve vsakršnih dejavnosti v športnih klubih in drugih prostočasnih dejavnostih premalo gibajo, da njihova telesna pripravljenost pada, da pada tudi motivacija za gibanje … Najbrž tega ne opažajo le strokovnjaki, temveč tudi profesorji na šolah, starši in mladi sami. Na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor sta dva dijaka prišla na idejo, da naredita aplikacijo, ki bo mlade spodbujala h gibanju. To so dijakinja prvega letnika smeri ekonomski tehnik Nika Hödl in dijak 2. letnika iste smeri Adrijan Islamaj, v studio pa smo povabili tudi eno od njunih mentoric profesorico športne vzgoje Tanjo Raj. Šola je torej njuno idejo podprla, znanja in opreme pa je na šoli dovolj, da se je Adrijan lotil izdelave svoje prve mobilne aplikacije. Videe s športnimi izzivi sta z Niko snemala decembra, aplikacijo pa sta si zamislila kot šolsko tekmovanje, ki bo dijake spodbujala, da se tedensko lotijo športnih izzivov in tekmujejo za najbolj športnega dijaka tedna, meseca. Zaenkrat jo lahko uporabljajo le dijaki njihove šole, a nikoli se ne ve!

Pogovarjali smo se tudi z Vito Renko, dijakinjo 1. letnika Gimnazije Renko, ki sama skrbi za svojo telesno pripravljenost, in maturantko z Gimnazije Šentvid Piko Miškulin, ki snema svojo vadbo in posnetke objavlja na Youtube.

Prvi