V Slovenijo je prispela nova pošiljka Pfizerjevega cepiva, ki se bo jutri transportirala v zdravstvene domove. Najprej bodo cepili starejše od 85 let in kronične bolnike, a le tiste, ki bodo lahko prišli do zdravstvenega doma. Točnejši načrt cepljenja bo vlada predstavila jutri, danes pa je o cepivu tekla debata tudi na okrogli mizi Slovenske tiskovne agencije.

Strokovnjaki na okrogli mizi STA o cepivu proti covidu-19

Danes je v Slovenijo prispela nova pošiljka Pfizerjevega cepiva, ki se bo jutri transportirala v zdravstvene domove za cepljenje najbolj ogroženih skupin, najprej vse starejše od 80 let in kronične bolnike, ki živijo doma. Vendar le tiste, ki bodo na cepilno mesto lahko prišli sami. Nepokretni pa bodo morali počakati na drugo cepivo. Cepivo Moderne naj bi prišlo v Slovenijo jutri, vendar v zelo majhnih količinah. Načrt cepljenja v januarju in februarju bo vlada sicer predstavila jutri popoldne.

Glede na tako majhne količine cepiva, ki jih imamo v Sloveniji na voljo, je aktualno vprašanje glede zamika cepljenja z drugim odmerkom, kot so to storili v nekaterih državah. Podatki proizvajalca ne omogočajo, da bi drugi odmerek zamaknili, je na okrogli mizi Slovenske tiskovne agencije pojasnjeval Alojz Ihan iz skupine za cepljenje.

"Dejstvo je, da ima cela Evropa premalo cepiva v tem trenutku."

Cepivo je varno in kakovostno, njegova sestava je transparentno objavljena na spletnih straneh, pove Roman Jerala s Kemijskega inštituta.

"To je izjemno transparentno, vsak si lahko pogleda, tako da glede tega je težko razumeti tiste, ki pravijo 'ne bom se cepil, ker ne vem, kaj je notri.' Za to cepivo vemo točno, kaj je notri."

Cepljenje se pri nas odvija počasi, iz ljubljanskega UKC sporočajo, da se je pri njih cepilo že 3613 zaposlenih, od tega 967 zdravnikov, kar pomeni, da sta skupaj z tistimi, ki so covid-19 že preboleli oziroma so odsotni, zaščiteni dve tretjini zdravnikov. Iz ljubljanskega zdravstvenega doma pa sporočajo, da bodo jutri pričeli s cepljenjem tistih občanov, ki so prejeli vabilo osebnega zdravnika, in sicer na Gospodarskem razstavišču.

Helena Lovinčič