V Posavju še do jeseni poteka dvoletni projekt Črno belo bogastvo s krškega polja, s katerim želijo povečati prepoznavnost domače avtohtone pasme krškopoljskega prašiča, ohraniti pomemben del posavske kulturne dediščine in spodbuditi razvoj območne kulinarično-turistične ponudbe, več v prispevku Suzana Vahtarić.

V Posavju še do jeseni poteka dvoletni projekt, s katerim želijo povečati prepoznavnost domače avtohtone pasme krškopoljskega prašiča

Prašiček je po starih običajih in navadah simboliziral bogastvo, srečo, obilje in zadovoljstvo, zato se mu v projektu Črno belo bogastvo s Krškega polja poklonijo na god sv. Antona Puščavnika, tudi prašičkarja, zavetnika živinorejcev namreč, to je 17. januarja goduje, ko so predniki priprošali za njegovo zdravje in dobro rast. Črno beli prašiček je avtohtona slovenska pasma, ki jo danes redijo po celi državi. Predsednica Društva rejcev krškopoljca Martina Ivanšek poudarja, da so uspešni prenovili blagovno znamko in organizirali tečaj predelave mesa.

"Rejci smo povezani v to društvo tako, da ohranjamo našo avtohtono pasmo. Poskušamo jo dobro promovirati in jo spraviti na krožnike v gostinsko ponudbo. S tem, ko pride krožnik s krškopoljcem na mizo, bo marsikdo spoznal, da je edinstven in nekaj posebnega."

Krškopoljski prašiček je tudi pomemben del posavske kulturne dediščine. Tudi Posavski muzej Brežice sodeluje, brska po zgodovini, zbira fotografsko gradivo in zgodbe o krškopoljcu ter seveda tudi stare recepte, po katerih pripravljajo njihove znamenite pujske, ki simbolizirajo blagostanje in srečo.

Projekt Črno belo bogastvo s Krškega polja je sofinanciran z Evropskega kmetijskega  sklada za razvoj podeželja, skupna vrednost je 126 tisoč evrov, potekal pa bo vse do jeseni. Zagnani partnerji verjamejo, da bodo povečali prepoznavnost domače avtohtone pasme krškopoljskega prašiča, ohranili pomemben del posavske kulturne dediščine in spodbudili razvoj območne kulinarično-turistične ponudbe.

Suzana Vahtarić