7. stran

Javier Marias: Benetke, interier

Benetke so za Benečana mesto "par excellence"

benetke
foto: Prvi

Če že drugače ne moremo, pa v zadnjem letu lahko odpotujemo s knjigo. In če nam kljub vsemu primanjkuje časa, lahko v roke vzamemo drobno knjižico, ki pa nam bo razkrila marsikaj zanimivega. Ste kdaj razmišljali, kako živijo pravi Benečani? Kako gledajo na ulice, prepredene s turisti, na prepolne lokale in trgovine? Ali svoje mesto občudujejo? Nad raziskovanjem je navdušena tudi Jasmina Kozina Praprotnik, antropologinja in pisateljica ter navdušena tekačica, ki s svojim možem vodi Urbane tekače. Rada pa tudi bere.

Res rada berem, a pri štirih otrocih se spogledujem z manj zajetnimi knjigami. Pri tej me je pritegnil naslov, na 44-ih straneh pa izveš marsikaj o prebivalcih Benetk. Pisatelj je imel namreč to možnost, da je skozi nekaj let preživel nekaj mesecev v tem zanimivem mestu.

Domačini so na svoje mesto zelo ponosni, mnogi se nikoli ne premaknejo iz območja svojih ulic.

Ko gredo ven, se izredno lepo uredijo, gibajo pa se po območjih, kamor turisti ne zaidejo. Tudi midva z možem sva enkrat, ko sva bila tam za konec tedna, na teku raziskovala in spoznala nekaj ljudi. Benetke so občutljivo mesto, ki hitro propada, a hkrati ga moramo nujno ohranit kot posebnost v svetovnem merilu. Benetke imam rada, ker so blizu in posebne.