Mojco Kamnik se je že pred epidemijo sistematično lotila projekta Predvajaj mi spomin, v katerem je raziskovala, na katero glasbo se starostniki, ki stanujejo v slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov najbolje odzivajo. Poslušanje prav izbrane glasbe dementnim stanovalcem pomaga tudi zdaj, v času življenja na socialni distanci in rdečih con.

S poslušanjem izbrane glasbe skušajo olajšati življenje dementnim stanovalcem slovenjgraškega doma starejših

Ne da bi vedela, da še posebej domove za starejše čakajo novi izzivi v času epidemije, se je glasbenica Mojca Kamnik pred časom lotila raziskovanja glasbenih spominov stanovalcev slovenjgraške enote Koroškega doma starostnikov. S tem je želela spodbuditi tudi dementne stanovalce, ki imajo najmanj možnosti za vključevanje v sicer mnoge aktivnosti, s katerimi si sicer krajšajo čas stanovalci doma starejših. Hkrati pa so ugotovitve iz te raziskave Predvajaj mi spomin danes, v času življenja v rdečih conah in socialne distance, še toliko bolj ključne za lajšanje življenja v domu.

Za vse dementne starostnike v domu je Kamnikova skupaj z nevrologinjo doktorico Iwono Evo Kosi in delovno terapevtko Alenko Šuler naredila raziskavo in za vsakega od njih pripravila nabor pesmi, za katere so uspeli ugotoviti, da dobro vplivajo na posameznika. V pogovoru razkriva, kako je prišla do teh najbolj skritih, a tako dragocenih spominov.

»Glasba, predvsem vokalna, se povezuje tako z našimi čustvi kot z jezikom, zato nam zelo dolgo ostane v spominu in nas lahko aktivira tudi v stanjih hude demence. Mislim, da je glasbena aktivnost zelo pomembna,« pravi Mojca Kamnik in omeni, da je dovolj da radi pojemo in poslušamo glasbo in da pustimo, da naredi v nas poseben pečat. »Ker si bomo za to hvaležni tudi na starejša leta, ko se bomo spomnili, kako se nas je dotaknila,« še doda. Že v aktivnih letih pa priporoča, da razmislite, katera glasba vam je najbolj všeč in vas sprosti ter to sporočite najbližjim ali pa si kam zapišete.

 

Metka Pirc