Odraslo človeško telo vsebuje približno 24 g magnezija, več kot polovica ga je v kosteh, služi pa kot kofaktor pri več kot 300 encimskih reakcijah. Neposredno ali posredno je torej vpleten v praktično vse procese v organizmu. Sogovornik: doc. dr. Stane Pajk, mag. farm. s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

Odraslo človeško telo vsebuje približno 24 g tega minerala, več kot polovica ga je v kosteh

Magnezij je eden ključnih mineralov. Odraslo človeško telo ga vsebuje približno 24 g, več kot polovica ga je v kosteh, služi pa kot kofaktor pri več kot 300 encimskih reakcijah. Neposredno ali posredno je torej vpleten v tako rekoč vse procese v organizmu. Doc. dr. Stane Pajk, mag. farm. iz Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani, pove, da je priporočen dnevni vnos razmeroma majhen: 350 mg na dan za moške in 300 za ženske, zato ga večina doseže.

"Dobri viri magnezija so oreščki in semena, npr. lešniki, orehi, mandeljni, potem kakav, soja, stročnice in nekatera žita."

Največ magnezija pri nas zaužijemo z žitaricami, tudi mlekom, mlečnimi izdelki in jajci, na tretjem mestu so čaji, kakav in kava.

"V kavnih zrnih je veliko magnezija. Ob prekuhavanju se izloči v ta napitek in ko ga zaužijemo, dobimo skoraj ves magnezij iz kave." 

Nataša Rašl