Kalcij je najbolj zastopani mineral v človeškem telesu; v njem ga je za približno kilogram. 99 odstotkov ga je v obliki kalcijevih fosfatov v kosteh in je odgovoren za njihovo trdnost, veliko pa ga je tudi v zobeh. Iz katerih živil lahko dobimo kalcij? Najprej seveda pridejo na misel mleko in mlečni izdelki, ampak tudi drugih možnosti je veliko.

Najbolj znani viri kalcija so mleko in mlečni izdelki, vendar ga najdemo tudi v številnih drugih živilih

Naše telo vsebuje približno kilogram kalcija in kar 99 odstotkov ga je v obliki kalcijevih fosfatov v kosteh. Poleg vzdrževanja zdravih kosti in zob pa ima ta mineral še druge pomembne naloge: prispeva k normalnemu strjevanju krvi, mišični funkciji, prenosu živčnih signalov, delovanju prebavnih encimov, presnovi ter ima vlogo v procesu deljenja celice in njene diferenciacije. Najbolj znani viri kalcija so mleko in mlečni izdelki, vendar je med živili, kot pove doc. dr. Janja Zupan, mag. farm. iz Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani, veliko alternativ.

"Kalcij najdemo v temni zelenjavi, recimo ohrovtu, špinači in blitvi. Tudi v stročnicah, recimo soji in fižolu. Najdemo ga tudi v oreščkih, lešnikih, sončničnih semenih in orehih. Pomemben vir kalcija pa je tudi pitna voda, ker vsebuje kalcijev karbonat."  

Nezadosten vnos kalcija lahko upočasni rast in mineralizacijo kosti v otroštvu in puberteti ter povzroča izgubo kostne gostote (tudi osteoporozo) v obdobju odraslosti, kar privede do pogostejših zlomov kosti. Zato se dnevna potreba po tem mineralu rahlo poveča predvsem v obdobju menopavze pri ženskah.

Nataša Rašl