Razmerje med natrijem in kalijem je pomembnejše od tega, koliko zaužijemo posameznega od mineralov.

Na jedilnikih je premalo kalija in predvsem preveč natrija

Na naših jedilnikih je v povprečju preveč natrija in še vedno premalo kalija, čeprav je ta v živilih, ki so nam dostopna, široko zastopan. Na dan naj bi ga zaužili 2000 mg, pove izr. prof. dr. Žiga Jakopin, mag. farm. iz Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. Evropska agencija za varnost hrane je za živila, ki so dober vir kalija, potrdila uporabo treh zdravstvenih trditev: prispeva k delovanju živčnega sistema, ima vlogo pri delovanju mišic in pri vzdrževanju normalnega krvnega tlaka.

"S kalijem je bogata hrana rastlinskega in živalskega izvora. Recimo zelo veliko ga najdemo v soji, potem v surovih ribah, različnih vrstah mesa ter zelenjavi in sadju: špinači, krompirju z olupom, avokadu, bananah in stročnicah."   

S predelanimi mesninami, kruhom, siri in predpripravljenimi živili pa je poskočila količina zaužitega natrija. V obliki kuhinjske soli za približno 10 g. Na dan namesto poravnane žličke soli tako zaužijemo dve žlički in pol. Vendar bolj kot te absolutne vrednosti zaužitega kalija ali natrija je pomembno ustrezno razmerje med obema mineraloma.

"Povišan vnos kalija ublaži učinek natrija na krvni tlak."  

 

Nataša Rašl