Kmetje rotijo državo in deležnike v agroživilski verigi naj za prašičje in goveje meso dobijo vedno manj, potrošniki plačujemo vedno več.

Kmetje rotijo državo in deležnike v agroživilski verigi, za prašičje in goveje meso dobijo vedno manj, potrošniki plačujemo vedno več.

Letošnje leto je zaradi COVIDA 19 posebno težavno, v kmetijstvu se stanje poslabšuje zlasti na trgih prašičjega in govejega mesa. V slovenskih hlevih na odkup čaka od 4 do 5 tisoč prašičev in to kljub zgolj tretjinski samooskrbi s prašičjim mesom. Govedorejci pa obupujejo zaradi nizke cena, ki se za razliko od drugih evropskih držav pri nas ni popravila na raven, ki bi ekonomsko upravičeval rejo. Medtem ko slovenski rejci za rdeče meso zaslužijo bistveno manj kot pred letom dni, pa potrošniki v trgovinah za meso, razen tisto v akcijah, ne plačajo nič manj. Cena za hrano, se je pri vseh kategorijah hrane enakomerno dvignila za 9%. Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice , Roman Žveglič, pravi da so kmetje obupani in besni. Ne želi si kmečkih barikad na cestah in zato državo in deležnike roti, naj se dogovorijo za ureditev tržnih razmer.

"Od živilske industrije pričakujemo, da takoj pristopi k pogajanjem s svojimi kupci za zagotovitev ustreznega razmerja cen v verigi, pričakujemo da takoj začnejo plačevati odkupne cene v višini lastne cene za posamezne produkte. Od trgovine pričakujemo, da zmanjšajo uvoz in prednostno kupujejo slovenske živilske in kmetijske proizvode."

Alojz Varga, predsednik Slovenske zveze prašičerejcev meni, da ima domača mesno predelovalna industrija še rezerve:

"Glede na to, da tudi uvažajo dosti, bi lahko, če bi se posvetili domači pridelavi brez težav rešila tržne viške v Sloveniji."

Že spomladi so strmoglavile tudi odkupne cene govejega mesa, Rok Sedminek, Sindikat kmetov Slovenije:

"Nam se pri tej ceni, ki znaša okoli 3 evre za kg mladega pitanega goveda, niti ne pokrivajo več stroški in alarmantno v tem trenutku je, da tisti ki izhlevi, ne vhlevlja več živali, ne glede na spodbudo države sektorju, ki je znašala 100 evrov na govedo."

Jernejka Drolec