Mag. Katarina Prosenc Trilar opozarja, da je nova različica SARS-CoV-2 mutirala 20-krat hitreje od »starega» koronavirusa

Britanski sev novega koronavirusa se hitro širi. Odkrili so ga že v več kot tridesetih državah; med drugim v Nemčiji, Italiji in tudi v Avstriji. Čeprav se novi koronavirus ves čas spreminja, strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije so zbrali poročila o že več sto različicah virusa, je britanski sev vzbudil največ pozornosti, ker je še bolj nalezljiv in se še hitreje širi med ljudmi. Ali je tudi bolj nevaren – ali povzroča težjo obliko bolezni? Ali je cepivo kljub temu učinkovito? Ali je britanski sev že v Sloveniji in nam prav zaradi njega ne uspe omejiti epidemije? Kaj pa škotski sev, ki so ga zaznali na Hrvaškem? Na ta in še druga vprašanja v Ultrazvoku odgovarja virologinja mag. Katarina Prosenc Trilar iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Nova varianta SARS-CoV-2 se prenaša bolj uspešno in hitreje kot stara, a ne povzroča večjih deležev težko obolelih. Cepivo sproži tvorbo protiteles, ki so učinkovita tudi proti novemu sevu.

Iztok Konc