Na silvestrovo je začel veljati sedmi protikoronski zakon. Prinaša tudi spremembe pri upokojevanju. Po novem bo delodajalec delavca lahko poslal na ZPIZ, če bo ta izpolnjeval pogoje za starostno upokojitev. Del javnosti je na nogah. Gre za diskriminacijo na podlagi starosti, menijo sindikati; drug del javnosti, predvsem delodajalci, pa trdi, da bodo dobre delavce v podjetju vedno želeli obdržati čim dlje. Kaj se bo zgodilo, bo jasno v prihodnjih mesecih. Toda v pripravi je tudi ustavna presoja spornih dveh členov.

Avtorica in voditeljica oddaje je Urška Valjavec, sodelujejo pa:
- državna sekretarka z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič,
- predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Jure Knez in
- predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije PERGAM Jakob Počivavšek.

Gre za diskriminacijo na podlagi starosti ali za učinkovit ukrep za hitrejše zaposlovanje mladih in večjo privlačnost starejših delavcev?

Na silvestrovo je začel veljati sedmi protikoronski zakon. Prinaša tudi spremembe pri upokojevanju. Po novem bo delodajalec delavca lahko poslal na ZPIZ, če bo ta izpolnjeval pogoje za starostno upokojitev. Del javnosti je na nogah. Gre za diskriminacijo na podlagi starosti, menijo sindikati; drug del javnosti, predvsem delodajalci, pa trdijo, da bodo dobre delavce v podjetju vedno želeli obdržati čim dlje. Kaj se bo zgodilo, bo jasno v prihodnjih mesecih. Toda v pripravi je tudi ustavna presoja spornih dveh členov.

Avtorica in voditeljica oddaje je Urška Valjavec, sodelujejo pa:
– državna sekretarka z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič,
– predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Jure Knez in
– predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije PERGAM Jakob Počivavšek.

Urška Valjavec