3. december je kot mednarodni dan invalidov generalna skupščina leta 1992 razglasila z namenom ozaveščanja o problematiki invalidnosti in spodbude k prizadevanjem za izboljšanje statusa invalidov. Svoje mnenje o trenutnem položaju invalidov pri nas je z nami delil varuh človekovih pravic Peter Svetina, spoznali smo projekt Veščine za samostojno življenje, ki ga je za skupino odraslih invalidnih oseb pripravilo podjetje Želva, in preverili, kako za dostopnost RTV programov skrbi naša medijska hiša.

Ob 3. decembru, mednarodnem dnevu invalidov

Tretji december je kot mednarodni dan invalidov generalna skupščina leta 1992 razglasila z namenom ozaveščanja o problematiki invalidnosti in spodbude k prizadevanjem za izboljšanje statusa invalidov. Ta dan je podjetje Želva letos izbralo za predstavitev poskusnega projekta Veščine za samostojno življenje. Direktorica podjetja Mira Potokar pojasnjuje, da projekt poudarja predvsem usposabljanje za samostojno življenje.

"Projekt nagovarja zanemarjeno oz. do zdaj izpuščeno skupino ljudi, odrasle invalidne osebe z lažjo motnjo v duševenm razvoju. Njihovo življenje ni pretirano samostojno, velikokrat živijo osamljeno ... Želimo jih naučiti tega, da bodo lahko živeli samostojno."

Uporabniki morajo biti v središču oskrbe in morajo imeti vpliv na storitve ter možnost izbire. Iskanje nabora uporabnikov so začeli sredi avgusta. Vanj so v skladu z razpisnimi pogoji vključili 47 uporabnikov iz različnih občin zahodne kohezijske regije.

Invalidske organizacije v poslanicah ob mednarodnem dnevu invalidov letos opozarjajo, da jih je epidemija zaradi fizičnih, odnosnih in institucionalnih ovir prizadela še bolj kot druge državljane. Tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina poudarja, da ne glede na to, da se je položaj glede enakopravne vključenosti invalidov v družbo v zadnjih desetletjih izboljšal, ostaja še veliko možnosti za izboljšanje.

"Sprejemanje sočloveka, ne glede na njegove osebne okoliščine, je odraz zrelosti družbe. Vsakemu invalidu mora biti omogočeno, da je viden, slišen, razumljen, ne glede na svojo oviranost."

Peter Svetina hkrati opozarja, da v Sloveniji še vedno ni neodvisnega telesa za spodbujanje, varstvo in spremljanje izvajanja Konvencije o pravicah invalidov. Pomembna je tudi dostopnost do informacij, za kar skrbimo tudi na RTV Slovenija. Mateja Vodeb, vodja službe za dostopnost programov RTV Slovenija:

"V zadnjih letih smo uvedli veliko novih tehnologij, ki so zelo primerne za prilagajanje televizijskih vsebin slepim in slabovidnim, pa tudi drugih vsebin, ki so tako dostopne tudi gluhim in naglušnim."

Vse podobne vsebine najdete na spletni strani Dostopno.

 

Marko Rozman