Obljuba bogatih zaslužkov prek investicijskih vlaganj je eden izmed najpogostejših poskusov goljufij, tarča pa smo državljani, ki nas ponudbe dosežejo povsod, kjer smo – ali doma na kavču, ali pri delu od doma s šolajočimi se otroki ali pa v službi, ko brskamo po spletu in nam pot prekrižajo članki na verodostojnih portalih, ki se izkažejo za lažne novice. Policija v letu 2020 na splošno zaznava porast oškodovanj fizičnih in pravnih oseb iz naslova goljufij na spletu. Do sredine novembra je obravnavala 58 takih primerov, katerih skupna škoda je bila 1.1 milijona evrov. Več Cirila Štuber.

Lažne finančne sheme, ki zlorabijo čisto zakonite proizvode in celo spletne medije za promocijo svojih goljufij

Obljuba bogatih zaslužkov prek investicijskih vlaganj je eden izmed najpogostejših poskusov goljufij, tarča pa smo državljani, ki nas ponudbe dosežejo povsod, kjer smo – ali doma na kavču ali pri delu od doma s šolajočimi se otroki ali pa v službi, ko brskamo po spletu in nam pot prekrižajo članki na verodostojnih portalih, ki se izkažejo za lažne novice. Policija v letu 2020 na splošno zaznava porast oškodovanj fizičnih in pravnih oseb z goljufijami na spletu. Do sredine novembra je obravnavala 58 takih primerov, katerih skupna škoda je bila 1,1 milijona evrov.

"Od 1. januarja do 16. novembra 2020 je bilo obravnavanih 450 kaznivih dejanj, kar v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko je bilo obravnavanih 210 kaznivih dejanj, predstavlja 114-odstoten porast. Prav tako je bila povzročena večja materialna škoda, ki v letu 2020 znaša več kot 6,1 milijona evrov, v enakem obdobju 2019 pa je znašala 1,6 milijona evrov."

 

Cirila Štuber