Pandemija ponuja čas za premislek, kam želimo in kako

Dan emigranta, tradicionalno srečanje Slovencev Videmske pokrajine, zdomcev in prijateljev iz Posočja, osrednji kulturni in družbeno politični dogodek videmskih Slovencev, je bil tokrat drugačen. Slovenski program deželne televizije RAI je pripravili dokumentarni film z naslovom Dvajset. Pred 20 leti je bil namreč sprejet zaščitni zakon, ki je Slovencem v Videmski pokrajini prinesel priznanje.

Dokumentarni film ponuja vpogled v pomembne dosežke Slovencev Videmske pokrajine v zadnjih 20 letih. Z zaščitnim zakonom so njihove pravice in položaj, vsaj na papirju, postali enakovredni Slovencem na Goriškem in Tržaškem. Pregled prelomnih političnih in kulturnih dogodkov ter izzivov na področju izobraževanja v filmu povezuje 20 letna beneška Slovenka Fanika Coren.

"Hvala temu zakonu. Zaradi njega imamo pravico do slovenskih imen in priimkov, do rabe slovenščine v javni uprav, v toponimih in napisih. Imamo tudi finančno pomoč, torej je zelo pomembno za nas. V Benečiji je bil največji dosežek priznanje dvojezične šole."

Tudi Fanika Coren, zdaj študentka na Akademiji za likovno umetnost v Rimu, je nekdanja učenka dvojezične šole v Špetru. Pandemija je priložnost za razmislek,  izpostavi v dokumentarnem filmu.

"Ne moremo zahtevati, da se stvari spremenijo, če ne spremenimo svojega načina delovanja. Vedno se moramo vprašati, ali pot, ki smo jo ubrali, vodi v pravo smer. Noben veter ni dovolj ugoden za mornarja, ki ne pozna svojega cilja."

Cilj imajo tudi pri časopisu Porabje, ki bo če mesec dni praznoval 30-letnico delovanja. Kakšen bo tednik Porabje čez desetletje, razmišlja Marijana Sukič, odgovorna urednica tednika že vse od začetka.

O načrtih osrednjega tednika koroških Slovencev Novice se pogovarjamo z glavnim urednikom Sebastjanom Trampuschem in poslovodjema Markom Oražejem in Mitjo Rovškom. Novice so lansko leto po dolgem času zaključile brez izgube in obeti za letos so spodbudnejši, vendar pa tako želene finančne stabilnosti še ni na obzorju.

Kako pa bo s praznovanjem 20-letnice Slovenskega kulturnega društva Istra iz Pulja? Načrti so že pripravljeni, pravi predsednica Danica Avbelj, ki od vsega najbolj pogreša prav druženje z rojaki v zdaj obnovljenih prostorih društva.

Prisluhnite!

Mateja Železnikar