Ko te dni zakorakate v verjetno najbolj polno beograjsko nakupovalno ulico Knez Mihajlovo, se vsaj za trenutek zazdi, da je vse tako kot mora biti. Trubači na vsakem koraku, sicer opazno manj božično-novoletne razsvetljave, vrvež, polne trgovine. Reportaža Boštjana Anžina.

Reportaža dopisnika Boštjana Anžina

Ko te dni zakorakate v verjetno najbolj polno beograjsko nakupovalno ulico, Knez Mihajlovo ulico, se vsaj za trenutek zazdi, da je vse tako, kot mora biti. Trubači na vsakem koraku, sicer opazno manj božično-novoletne razsvetljave, vrvež, polne trgovine.

Popolnoma naravno in del novoletnega rituala je postalo, da v Beograd pridejo gosti iz Slovenije, kot je bilo to vedno. Ko vidite Slovence v Beogradu za novo leto, rečete, dobro je, vse gre tako, kot mora iti, je povedal predsednik beograjske turistične organizacije Miodrag Popović, najin pogovor v četrtem nadstropju se je sicer končal med potresom, ki je prizadel Hrvaško in dobro zamajal tudi zgradbe v Beogradu.

Ne glede na vse politične in drugačne prepire so si Beograjčani in Srbi na splošno še vedno najbliže z narodi nekdanje Jugoslavije, srbsko glavno mesto je odvisno predvsem od tujih gostov.

Slovenec, ki želi v Srbijo, mora prej opraviti test in izvid tega mora biti negativen, še bolj zapleteno bi se bilo samoizolaciji izogniti ob vrnitvi, saj Slovenija zahteva ne več kot 24 ur star negativen izvid testa, ki pa ne sme biti opravljen v Srbiji, ampak v državi Evropske unije. S tem, da bomo letošnje praznike preživeli v Beogradu, dobrih 500 kilometrov od doma, smo se sprijaznili že dolgo tega. Da bom v enem letu doživel povsem prazen Beograd med dolgimi spomladanskimi policijskimi urami, pravzaprav dnevi, in da bo mesto, znano po pregovorno divjih zabavah, nočnih klubih, splavih, kulturi, kulinarični ponudbi, zadnje sekunde leta odštevalo doma, si v začetku leta, med poročanjem z grško-turške meje, ne bi nikoli mislil.

 

Boštjan Anžin