Vzgojno-izobraževalni zavod Višnja gora skrbi za 40 mladih deklet in fantov iz vseh koncev Slovenije. Gre za tiste mladostnike, ki so imeli dalj časa čustvene in vedenjske motnje, pa jim okolica ni znala pomagati. Prek Centrov za socialno delo so našli zatočišče, drugi dom, v Zavodu, kjer se tudi izobražujejo. Pravzaprav gre za edini del šolskega sistema, kjer je šolanje potekalo nemoteno. Mladostniki živijo v petih vzgojnih skupinah v Višnji Gori, nekaj deklet živi v stanovanjski skupini v Ljubljani, nekaj jih je v intenzivni skupini v Novem mestu, v mladinskem stanovanju v Novem mestu ter v skupini v Brežicah. Obiskali smo eno od skupin v Zajčevi vili v Višnji Gori.

Peter Pal, ravnatelj: "Pri mladostnikih s težavami najdemo njihove močne točke."

Vzgojno-izobraževalni zavod Višnja Gora skrbi za 40 mladih deklet in fantov iz vse Slovenije. Gre za tiste mladostnike, ki so imeli dalj časa čustvene in vedenjske motnje, pa jim okolica ni znala pomagati. Prek Centrov za socialno delo so našli zatočišče, drugi dom, v Zavodu, kjer se tudi izobražujejo. Pravzaprav gre za edini del šolskega sistema, kjer je šolanje potekalo nemoteno. Mladostniki živijo v petih vzgojnih skupinah v Višnji Gori, nekaj deklet živi v stanovanjski skupini v Ljubljani, nekaj jih je v intenzivni skupini v Novem mestu, v mladinskem stanovanju v Novem mestu ter v skupini v Brežicah. Obiskali smo eno od skupin v Zajčevi vili v Višnji Gori.

V izobraževalnem delu zavod izvaja tri programe srednjega izobraževanja (gastronom hotelir, administrator, izdelovalec oblačil) in en program nižjega poklicnega izobraževanja (pomočnik v biotehniki in oskrbi). Za zdaj izobraževanje vključuje le tiste, ki so vključeni v zavod. To šolanje ni potekalo na daljavo, ampak je vse teklo kot običajno.

Prazniki bodo nekoliko drugačni kot prejšnja leta, ko so mladostniki in vzgojitelji na božični bazar povabili krajane Višnje Gore. Ampak okrašena smrečica stoji in božična večerja bo. Nekaj mladostnikov bo tako kot vsako leto praznike preživelo v zavodu, ker je to pravzaprav edini dom. Drugi bodo odšli domov. Enako velja tudi za konce tedna – nekateri gredo domov, drugi ostanejo.

Darja Groznik