Če je vsa naša pozornost usmerjena v to, kako se spopasti z virusom, ko ta enkrat vstopi v telo, je prav, da razmišljamo tudi o tem, kako v stavbah obvladovati zračne mase, da do okužb ne pride oz. da se tveganje za okužbe zniža na čim manjšo možno raven. O tem razmišlja neodvisni energetski strokovnjak Matjaž Valenčič. Ali bi z ustreznim prezračevanjem lahko zmanjšali število okužb v bolnišnicah in v DSO-jih, kakšno prezračevanje je dobro prezračevanje, kakšni prezračevalni sistemi niso primerni in kaj bi bilo za javne prostore več kot dobrodošlo?

Ali lahko z ustreznim prezračevanjem zmanjšamo okužbe?

Če je vsa naša pozornost usmerjena v to, kako se spopasti z virusom, ko ta enkrat vstopi v telo, je prav, da razmišljamo tudi o tem, kako v stavbah obvladovati zračne mase, da se ne pojavijo okužbe oz. da se tveganje za okužbe zniža na čim manjšo možno raven. O tem razmišlja neodvisni energetski strokovnjak Matjaž Valenčič.

Virus ostane v zraku približno tri ure. Osnova dobrega prezračevanja je, da se zrak popolnoma zamenja – da se ne meša. Poslovni prostori, kjer poteka delovni proces, se morajo zračiti dve uri, predno ljudje v njih začnejo delati, zračiti se morajo vmes in temeljito, dve uri, po delovnem procesu.

Po mnenju Valenčiča bi bilo zelo dobrodošlo, če bi bili merilniki kakovosti zraka, ki merijo temperaturo, vlago in količino ogljikovega dioksida, nameščeni v vseh javnih prostorih, tudi v šolah. Velik problem sta tudi zastarela zakonodaja in predpisi na tem področju.

Prezračevanje, klimatiziranje prostorov je temelj zdravja, pravi Valenčič.

 

Peter Močnik