Glede na predlog sedmega protikoronskega zakona bo delodajalec lahko delavcu, ki izpolnjuje pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, odpovedal pogodbo o zaposlitvi. V javnem sektorju bo pogodba lahko odpovedana brez navedbe poslovnega razloga. Pogoj za starostno upokojitev delojemalec običajno izpolni ko dopolni 60 let in ima 40 let delovne dobe. Do sedaj sta se z upokojitvijo morala strinjati oba – tako delavec kot delodajalec. Kot beremo v razlagi vlada s tem predlogom poenostavlja postopek upokojevanja, saj bo delodajalec lahko brez soglasja delavca tega napotil na ZPIZ. Sindikati, so na nogah, menijo, da bi bil predlog lahko ustavno sporen, saj posega v pravico posameznika do dela; Še posebej sporna se jim zdi odpoved pogodbe brez navedbe poslovnega razloga. Delodajalci predlog vlade podpirajo, ko delavec izpolni oba pogoja, naj se upokoji. Podobno menijo tudi obrtniki, ki pravijo da mnogi mladi, zato ker nekateri starejši delavci ostajajo v delovnem razmerju še dolgo potem, ko že izpolnijo pogoje za starostno upokojitev, ne dobijo priložnosti za zaposlitev.

Delodajalci predlog podpirajo, sindikati pozivajo k črtanju spornih členov

Glede na predlog sedmega protikoronskega zakona bo delodajalec lahko delavcu, ki izpolnjuje pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, odpovedal pogodbo o zaposlitvi. V javnem sektorju bo pogodba lahko odpovedana brez navedbe poslovnega razloga. Pogoj za starostno upokojitev delojemalec običajno izpolni, ko dopolni 60 let in ima 40 let delovne dobe. Do sedaj sta se z upokojitvijo morala strinjati oba – tako delavec kot delodajalec. Kot beremo v razlagi, vlada s tem predlogom poenostavlja postopek upokojevanja, saj bo delodajalec lahko brez soglasja delavca tega napotil na ZPIZ. Državna sekretarka z ministra za delo Mateja Ribič:

V bistvu ne gre za ukrep upokojevanje starejših delavcev, ampak gre za enega od ukrepov za odzivni trg dela. Mi želimo povečati zaposljivost starejših delavcev ter ob tem preprečiti sodne spore ko se ugotavlja ali je starejši delavec sposoben ali ni več sposoben opravljati določeno delo.

Sindikati, so na nogah, menijo, da bi bil predlog lahko ustavno sporen, saj posega v pravico posameznika do dela; Še posebej sporna se jim zdi odpoved pogodbe brez navedbe poslovnega razloga. Predsednik sindikata Pergam Jakob Počivavšek:

Gre za uvajanje novega odpovednega razloga, oziroma za možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi brez utemeljenega razloga izključno ker je nekdo izpolnil pogoje za upokojitev in to je za nas popolnoma nesprejemljivo.

Ključni namen vladnega predloga je zmanjšati število zaposlenih javnih uslužbencev in s znižati sredstva za maso plač ter vzpostaviti uravnoteženo starostno strukturo v javnem sektorju. Delodajalci predlog vlade podpirajo – ko delavec izpolni oba pogoja, naj se upokoji, pravi sekretar ZDS Jože Smole:

Oziroma, se skupaj z delodajalcem odloči, če bo delal še naprej. Delavec v nadaljevanju delovnega razmerja lahko prejme tudi višjo plačo in je upravičen do boljših pogojev. Interes za nadaljevanje dela pa mora biti obojestranski.  

Podobno menijo obrtniki, ki pravijo da mnogi mladi, zato ker nekateri starejši delavci ostajajo v delovnem razmerju še dolgo potem, ko že izpolnijo pogoje za starostno upokojitev, ne dobijo priložnosti za zaposlitev.

 

Urška Valjavec