Različna oblika kozarca vpliva na naše dojemanje in okušanje vina

Claus Josef Riedel je bil tisti, ki je v drugi polovici 20. stoletja kar 16 let raziskoval, kako in zakaj se v različnih kozarcih razvijajo vinske arome - glede na sorto, regijo, starost, ipd. Aromatične sorte (npr. sauvignon) potrebujejo ožje, višje in zaprte kozarce, da zadržijo intenzivne arome. Za sorto chardonnay pa je bolj ustrezen širok in nižji kozarec, v obliki jabolka, ki vinu ponudi dovolj zraka.

Trg ponuja več kot sto različnih oblik, Gašper Čarman, poznavalec vin in kozarcev pa za domačo vitrino povprečnega ljubitelja vin priporoča štiri osnovne oblike:

- ozek in visok kozarec (za aromatična, sveža bela vina/lahkotnejša, mlajša rdeča);
- kozarec v obliki jabolka (za bogata bela vina);
- kozarec v obliki tulipana (za modri pinot);
- širok in visok kozarec, volumensko največji (za bogata rdeča vina).

Ni pa samo aroma tista, ki bo drugačna, če kozarec ne bo prave oblike. Sprememba bo tudi v okusu, saj je pomembno kako vino priteče do naših brbončic. Nekako velja, da dober kozarec (lahek in tanek) stane toliko, kot je povprečna cena dobrega vina.

"Če pa pijemo vino, ki stane dva evra na liter, potem lahko pijemo tudi iz kozarca, v katerem je bil prej zenf."

Nadia Petauer