Pesem v žepu

Uglašene besede Boruta Gombača

Uglasbena poezija v izvedbi različnih slovenskih glasbenikov

Borut Gombac
Borut Gombač
foto: Branimir Ritonja

V Pesmi v žepu navadno gostimo glasbenike, danes pa se bomo ustavili na drugi strani uglasbene besede. Z nami je namreč pesnik Borut Gombač. Obiskali smo ga v Mariboru, zaposlen je namreč v tamkajšnji univerzitetni knjižnici. Njegove pesmi so uglasbili Vasko Atanasovski, skupina Kvinton, kantavtor Marko Grobler in drugi.

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih

 

Sam pravi, da so njegova sodelovanja z glasbeniki dvosmerna:

»Moj način pesnjenja za kantavtorje oziroma za kakšne rokerske ansamble je takšen, da se poskušam bendu ali posamezniku nekako približati, kar pomeni: preden sem se lotil recimo sodelovanja z Markom Groblerjem ali pa s ptujsko skupino Kvinton, sem se dodobra posvetil njihovi glasbi. Ker nočem od zunaj vplivati na njihov razvoj, ampak se poskušam nekako približati. Recimo, Kvintoni so že prej imeli take balade o posebnih posameznikih, največkrat na robu družbe. Tako da sem samo nekako nadaljeval njihovo zgodbo. In moj način je ta, da postanem del benda ali pa del glasbenega projekta, tako da recimo ko se potem kakšna moja pesem izvaja, imam občutek, kot da sem tudi na odru, če se kdo od glasbenikov slučajno kaj zmoti, imam občutek, da sem se jaz zmotil – skratka nek način vživetja v posameznika, glasbenika …«

Poleg posameznih sodelovanj z rokerji in kantavtorji v okviru projekta Rokerji pojejo pesnike so nastali tudi trije albumi: Vasko Atanasovski je z zasedbo Cantorana leta 2003 ustvaril Razpljuskane šipe, sodelovanje s skupino Kvinton je po več pesmih v projektu Rokerji pojejo pesnike prineslo ploščo Balade na bledečih tleh (2011), za zadnjo ploščo, Melodije zamolčanih besed (2018), pa je zaslužen kantavtor Marko Grobler. Vmes je Borut Gombač v sodelovanju s številnimi ptujskimi glasbeniki ustvaril poseben projekt Kurentova svatba, ki pa za zdaj še ni dočakal glasbene izdaje.

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih

 

Svoj pogled na pomen dobrega besedila nam je Borut Gombač razložil takole:

»Če si predstavljate iz tistih zlatih časov slovenske popevke recimo Lastovko ali pa kakšne te stvari od Jesiha ali pa od Strniše – da bi na to bila lahko melodija še ne vem kako dobra, ampak da bi bilo zanič besedilo, ta pesem ne bi zdaj bila večna. Tako da sta obe stvari potrebni – in kot sem nekje enkrat zapisal: razglašenega benda ne bi noben glasbeni urednik objavil, če je pa razglašeno besedilo, ga pa vseeno objavijo …«