Kako sta hkrati nastali voščilnica in reportaža

Po svetu v teh dneh že potujejo milijoni voščilnic – so vendarle prazniki!
Niso pa vse po pošti poslane voščilnice 'ustvarjene enake': izdelane so lahko ročno ali pa tovarniško; so osebne ali pa generične; dobimo jih od prijateljev ali od kadrovske službe in tako naprej.

Pri vseh voščilnicah gre sicer za neko obliko simbolnega daru. Največjo simbolno težo za prejemnika pa vsekakor nosijo tiste voščilnice, v katere je bilo vidno vloženega nekaj časa in truda.

In tudi avtor tokratne Nedeljske reportaže se je odločil, da bo voščilnico izdelal sam. Težava je le, da je pri ročnih spretnostih bolj ... no ... khm ... okoren.
Zato je v goste povabil Nežo Cankar, izkušeno in kreativno ustvarjalko voščilnic in vsega ostalega, kar zahteva spretne prste in pozorno oko.

V teh časih je tako ali tako najlažje, da sedeš za računalnik ali podrsaš po telefonu; idej je na internetu malo morje. Lahko najdeš kaj enostavnega, lahko najdeš filmčke, ki ti pomagajo pri izdelavi, Pinterest je zakladnica idej ... pravzaprav se izgubiš med vsemi idejami, ki so tam. V eni osnovi si zamisliš, kaj bi rad, potem pa ti tega internet vrže ven veliko.
- Neža Cankar o tem, kje iskati ideje za voščilnice

Odvisno je od tega, koliko osebo poznaš. Jaz že kar vem, kdo bo znal ceniti voščilnico, ki jo bo dobil, kdo pa je takšen, da mu je vseeno, ali dobi voščilnico, ki jo mimogrede kupiš na pošti. Nekaterim je to pač samo še en papir, ki ga dobijo, nekateri pa to shranjujejo in potem čez čas to spet pregledajo in jim je to ljub spomin. Jaz torej vedno pomislim, koliko časa bom komu namenila. Morda je to sebično, ampak tudi sama cenim svoje delo.
- Neža Cankar o personalizaciji voščilnic

Ambrož Kvartič