Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Obširna regijska dobrodelna akcija, ki je oktobra stekla za sestri iz Gomilice, se bliža koncu. Prejšnji teden sta se sestri Leja in Nina tako lahko vselili v prenoveljen in predvsem topel dom

Pred prazniki smo obiskali romsko naselje Dolina v občini Puconci. Tamkajšnje vaščane pogosto obišče pastor Anton Sukič iz Binkoštne cerkve. Praznični čas med drugim zaznamujejo predvsem radostni in nasmejani trenutki v družini najbližjih, pravi. Za nekatere je ta čas obdarovanja in ljubezni, za številne posameznike in družine pa je to čas, ko se znajdejo v stiski. Nekaterim v stiski pomaga verovanje v Jezusa Kristusa.

"Naše prvo srečanje z Romi je bilo, ko smo pomagali skupini Romov iz Romunije, ki so se takrat mudili na Hrvaškem, da se srečajo in vzpostavijo stik še s slovenskimi Romi. Takrat sem spoznal tudi Rome iz Doline. To, da pa moram delati z Romi in se z njimi spoznati, pa sem že pred časom dobil glas od našega Gospoda, Jezusa Kristusa," pove Anton Sukič.

Oktobra smo se mudili v naselju Gomilice, kjer smo obiskali sestri Lejo in Nino Horvat, ki sta po mamini smrti ostali sami. Mlajša, 24-letna Nina, je od rojstva gluhonema. Živeli sta v starejši hiški z nekaj prostori, ki so bili nujno potrebni obnove. Stene so ob našem takratnem obisku še vedno bile mokre in vlažne, v kotih se je nabirala plesen, tudi izolacije ni bilo videti. Prostor sta ogrevali le z majhno pečjo na drva. Takrat je v regiji stekla tudi širša dobrodelna akcija. Skupaj z dobrodelnim društvom Pomagajmo odprtih src in aktivacijo enajstih prostovoljcev so se obnovitvena dela začela. Seveda brez donacij gradbenega materiala ni šlo. Predsednica društva Pomagajmo odprtih src Cvetka Vereš je bila nad odzivom zares presenečena in danes, po dveh mesecih, ko se dela bližajo koncu, še sama komaj verjame, kaj jim je v nekaj tednih uspelo postoriti.

Prekmurska zasedba Del Tuha je predstavila album, prvenec Zacumprano srcej s trinajstimi avtorskimi skladbami, prisluhnili smo tudi naslovni skladbi. V decembrski rubriki romskega jezika pa tokrat o romskih izposojenkah v angleščini, ki jih je večinsko prebivalstvo prevzelo od potujočih skupin v Veliki Britaniji.

Sandi Horvat