Danes obeležujemo mednarodni dan migrantov, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila pred 20-imi leti. 18. december je bil za ta dan izbran v spomin na sprejetje mednarodne konvencije o zaščiti pravic delovnih migrantov in članov njihovih družin leta 1990. In če pogledamo stanje tri desetletja po sprejetju te konvencije – migranti znotraj Evropske unije imajo med pandemijo novega koronavirusa pomembno vlogo pri tem, da živilske trgovine, javni prevoz, oskrba na domu in zdravstvene storitve delujejo nemoteno. Po drugi strani pa je kriza, tudi pri nas, še poglobila že dlje časa prisotne težave, kot so otežen dostop do zaposlitve, bivanjska problematika in soočanje z diskriminacijo.

18. decembra zaznamujemo mednarodni dan migrantov

Migranti so tudi pri nas eni od ključnih delavcev, ki so pripomogli k nemotenemu delovanju številnih storitev med epidemijo, saj delajo v pomembnih sektorjih, kot so zdravstvena oskrba, nega starejših, logistika in trgovina. Jana Lampe, vodja mednarodne pomoči na Slovenski karitas.

Lahko rečem, da so med epidemijo migranti v prvih bojnih linijah, hkrati pa so bili pogosto prav oni tisti, ki so v številnih drugih sektorjih izgubili delo. Posledično je bilo tudi veliko več potrebe po pomoči.

Za migrante po vsej Evropi velja, da so pogosto zaposleni za določen čas in z nestandardnimi pogodbami, da opravljajo sezonska dela in za isto delo zaslužijo nižje plače. V preteklih letih so počasi, a vztrajno dosegli enakopravnejši položaj na trgu dela, z letošnjim letom pa so se zadeve vnovič poslabšale, opozarja Franci Zlatar s Slovenske filantropije.

Pri vključevanju migrantov je še posebej pomembno, da imajo možnost stika z večinskim prebivalstvom na različnih področjih, denimo pri učenju jezika, spoznavanju načina življenja v Sloveniji in iskanju zaposlitve.

Tako na Filantropiji kot tudi na Slovenski karitas migrantom še naprej pomagajo, predvsem s hrano in plačilom nujnih položnic, pa tudi pri iskanju zaposlitve, nastanitve ter izobraževanju otrok. Ob tem poudarjajo, da epidemija ne bi smela biti izgovor za zmanjševanje pravic migrantov.

Jure Čepin