V Lokalnem času smo se na zadnji dan nesrečnega leta 2020 odpravili v postojnsko porodnišnico. Tam pravijo, da je za njimi dokaj uspešno leto, na svet so pomagali okrog 1600 novorojenčkom. Z letošnjim letom pa so precej manj zadovoljni ljubitelji zborovskega petja. Koronakriza je prekinila njihove koncerte in vaje.

Bo prvi novorojenček v letu 2021 "zapel" v Postojni?

V rubriki Lokalni čas smo se na zadnji dan nesrečnega leta 2020 odpravili v postojnsko porodnišnico. Tam pravijo, da je za njimi dokaj uspešno leto, na svet so pomagali okrog 1.600 novorojenčkom, na oddelku ginekologije pa so tudi opravili vse načrtovane posege.

Direktor, dr. Aleksander Merlo je z letošnjim izkupičkom zadovoljen. »Nosečnice k nam prihajajo iz vseh koncev Slovenije, pa tudi iz sosednjih držav. Zadovoljen sem, ker je porodov nekaj več, kot v letu 2019.«

Letošnji silvestrsko dežurno ekipo so določili brez težav. Prostovoljno, iz leta v leto se dogovarjajo, njim, ki so pa že dolgo v teh vodah, je t nekaj običajnega, aj so dežurstev in takega načina življenja vajeni. Malo manj so sicer zadovoljni domači, a tako je življenje.

»Po prihodu v službo, 4. januarja, se bomo najprej vsi testirali in upam, da bomo pozitivni v energiji, negativni pa v testu, ga bomo opravili,« pravi dr. Merlo.

Z letošnjim letom pa so precej manj zadovoljni ljubitelji zborovskega petja. Koronakriza je prekinila njihove koncerte in vaje. Covid je po le nekaj izpeljanih koncertih zaustavil tradicionalno, letos že 51-to revijo Primorska poje, ki sicer leto za letom poteka od februarja do konca aprila. Vendar se maloštevilna, a zelo zagnana ekipa Zveze pevskih zborov Primorske, ni predala malodušju, temveč na splet postavila revijo Primorska poje 2020 malo drugače. 16 posnetkov – revij, na vsaki se predstavljajo po trije pevski zbori, gledalcu različne načine prikaže kaj počnejo pevci, ki v času korone ne smejo prepevati. Petje je namreč še posebej tvegana dejavnost, pravijo strokovnjaki.

»Koncerti so odpadali drug za drugim. Ker vsi pogrešamo kulturno dogajanje, smo zbore zaprosili, naj nam pošiljajo posnetke, kako preživljajo čas med marcem in novembrom, da vsem pokažemo, da sta petje in pesem še vedno živa in da še vedno živi v srcih,« pojasnjuje predsednica združenja Janja Konestabo

Zbirka »Primorska poje 2020 malo drugače, je izšla na svetovni dan petja, 13. decembra, poiščete pa jo lahko na njihovi spletni strani ali na YouTubu. Ena redkih skupin, ki je imela to srečo, da je na reviji še lahko nastopila v živo, je bila pivška pevska skupina Studenec. Vodja Irena Rep pravi, da so v leto 2020 vstopili polni načrtov in zelo optimistično, v prvih mesecih nanizali nekaj koncertov, ampak kaj, ko se je že takoj na začetku vse sfižilo.

»Na našo veliko žalost so dogodki odpadali eden za drugim in tudi dva najpomembnejša dogodka, ki smo se ju zelo veselili. Sodelovanje na festivalu v francoskem Aumetzu in gostovanje v Tuzli. Poleti pa smo odšli v Metliko, kjer smo s koncertom na dvorišču razveselili stanovalce tamkajšnjega doma upokojencev. Zadovoljni so bili ztako poslušalci, kot tudi mi. Petje je namreč tisto, kar nas strašno veseli in kar daje posebno draž našemu življenju,« pravi Repova.

Osemčlanskemu sestavu pa je tako dolgčas po petju, da se sestajajo kar na Zoomu in kujejo načrte za pokoronski čas.

Sabrina Mulec