Leto 2021 Nemčiji prinaša novo politično vodstvo, začetne dneve pa je zaznamovalo podaljšanje ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Berlinska dopisnica Polona Fijavž o podaljšanju kriznih ukrepov, praznih cepilnih centrih in slovesu Merklove s kanclerskega mesta

"Nekoliko resignirano in z velikimi pričakovanji, kot verjetno povsod," tako na vprašanje, kako so Nemci vstopili v novo leto, odgovarja Polona Fijavž. Že med prazniki je bilo jasno, da ukrepi, ki so jih sprejeli v decembru, ne bodo zadostovali in da jih bo treba podaljšati. Podaljšali so jih do konca januarja, tudi šole naj bi ostale zaprte do takrat.

Z izjemo zadnjih razredov, ki letos maturirajo. Ti bodo ponekod v šole znova sedli danes, ponekod teden pozneje. Bavarska pa je že napovedala, da februarskih počitnic ne bo, da učenci nadoknadijo zamujeno.

Ko bodo razmere primerne, se bodo šole odpirale postopno. "Šole so zaprli zadnje in bodo tudi odprte prve, poudarja vlada." V vseh deželah z izjemo Bavarske je za otroke na šolah in v vrtcih ponudba nujnega varstva, če je eden od staršev v poklicu, ki ga imenuje relevantnega za sistem.

Še ena od tem, s katerimi se ukvarja nemška vlada, je cepljenje. Del cepilnih centrov deluje, del ne.

"Na vlado letijo kritike, da ni naročila dovolj odmerkov, da se ne bi smeli zanašati na Evropsko komisijo. Je pa Nemčija pridobila več cepiva Moderne iz evropskih kvot, kot naj bi ga pripadalo Nemcem, ker so se nekatere države odpovedale svojim kvotam. Mediji tu pišejo, da je med njimi tudi Slovenija."

Poleg vseh izzivov, ki jih prinašajo korona in ukrepi, je pred Nemci še volilno leto, ko se bodo po skoraj dveh desetletjih poslovili od Merklove. Ta je letos novoletno poslanico na mestu kanclerke izrekla zadnjič. Njena stranka CDU ta mesec izbira predsednika, ki bo morda tudi morebitni kancler.

"Imajo tri kandidate; 22. januarja bo jasno, kdo je pridobil največ zaupanja delegatov stranke. Marca se bodo nato šele odločili, kdo bo kandidat za kanclerja. Vodja stranke ali kdo drug. Javnomnenjske raziskave pa kažejo, da bo ta stranka zmagala na septembrskih volitvah."

Andreja Gradišar, Polona Fijavž