Igor Jurič se oglaša iz Bruslja, kjer so si po sklenitvi sporazuma med EU in VB oddahnili, Belgijci pa v tem času oddih iščejo v zasneženih Ardenih.

Igor Jurič se oglaša iz Bruslja, kjer so si po sklenitvi sporazuma med EU in VB oddahnili, Belgijci pa v tem času oddih iščejo v zasneženih Ardenih

"V Belgiji so, podobno kot v Sloveniji, prepovedani ognjemeti, imajo tudi policijsko uro, ki pa je, kar je "tipično za Belgijo", različna glede na federalno enoto," pravi bruseljski dopisnik Igor Jurič:

"Kar zadeva obiske, je pa tako, da je socialni mehurček zelo omejen. Zunaj se lahko zberejo največ štirje ljudje. V stanovanjih je dovoljen obisk le enega človeka, ki ni član gospodinjstva. Za božič in novo leto so dovolili izjemo za ljudi, ki živijo sami, in sicer lahko hkrati sprejmemo dve bližnji osebi. Gre za t. i. stike za crkljanje."

"Velika večina Belgijcev, kot kaže, vse te omejitve jemlje zelo resno, tudi nošenje mask zunaj na odprtih javnih prostorih, ker jim je v približno šestih tednih do začetka decembra uspelo tako znižati število okužb, da so z mesta najslabše države v Uniji prišli v vrh najuspešnejših držav. Je pa res, da kljub vsemu belgijski mediji skorajda vsak dan poročajo o policijskih akcijah, ker določeni  posamezniki organizirajo divje zabave, občasno je brati tudi o različnih orgijah, prejšnji teden so policisti prekinili tudi poročno slavje, na katerem je bilo nekaj več kot 40 ljudi."

Tako rekoč na sveti večer se je beli dim pokadil iz institucij Evropske unije. "Dobili smo najlepše božično darilo, dogovor, ki ureja prihodnje trgovinske odnose med EU in VB. Po 31. decembru bo namreč konec prehodnega obdobja, ko bo Združeno kraljestvo dokončno zapustilo Unijo, tudi enotni evropski trg in carinsko unijo."

"Pogajanja so nazadnje potekala skoraj brez premora, tudi ob koncih tedna. Na koncu se je zapletalo pri dokaj simbolni zadevi, pri ribištvu. Ko so se pogajali, se mi zdi, katero ribo bodo ujeli in v katero smer bo lahko gledala, ko se jo bo ulovilo."

Sporazum mora prestati še potrjevalno proceduro. Januarja ga bo podrobno pregledal še Evropski parlament in o njem potem glasoval.

Andreja Gradišar, Igor Jurič