Ste že slišali za helikopterski denar, duhovno obhajilo ali pa koronadan? To so le tri od 157 besed, ki so se lani uvrstile v Sprotni slovar, kjer se najprej nove besede najprej znajdejo. Katere so v letu 2020 še nastale oz. pridobile nove pomene, kako se novo besedje sploh oblikuje in kakšni so kriteriji, da ga slovaropisci uvrstijo v slovar, sta odkrivali Darja Pograjc in Katja Krajnc v pogovoru z znanstvenim sodelavcem na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša, Domnom Krvíno.

V letu 2020 je bilo v Sprotni slovar vnesenih 157 novih besed oz. novih pomenov že obstoječih besed.

V letu 2020 smo bili postavljeni v nove razmere, ki so vplivale tudi na jezik in s tem na nastanek novega besedja. Kot pojasnjuje znanstveni sodelavec z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša Domen Krvina, je bila večina novih besed oz. pridobljenih novih pomenov povezana z novim koronavirusom, v zadnjih letih pa jih sicer največ nastane na področju računalništva, tehnike in družbenih omrežij. Najprej se uvrstijo v Sprotni slovar, kamor so jih letos vnesli 157.
Kako se novo besedje sploh oblikuje, kakšni so kriteriji, da ga slovaropisci uvrstijo v slovar ter kako lahko slovar sooblikujete tudi vi, izveste v prvem KiKs-u v letu 2021.

Darja Pograjc, Katja Krajnc