Jutri in v četrtek bo po napovedih vremenoslovcev v večjem delu države snežilo in kljub temu da naj bi sneženje do konca tedna že ponehalo, lahko na cestah v teh dneh pričakujemo nekaj več preglavic. Na Darsu zatrjujejo, da so na zimo dobro pripravljeni, zapolnili so skladišča soli v avtocestnih vzdrževalnih bazah ter silose ob avtocestnem križu, sicer pa imajo za letošnjo zimo trenutno pogodbeno zagotovljenih še 58.000 ton soli ter 1,8 milijona litrov kalcijevega klorida za preprečevanja nastanka poledice.

V skladiščih je 14.000 ton soli, v pripravljenosti je tudi 191 vozil s posipalci in plugi

Jutri in v četrtek bo po napovedih vremenoslovcev v večjem delu države snežilo in kljub temu da naj bi sneženje do konca tedna že ponehalo, lahko na cestah v teh dneh pričakujemo nekaj več preglavic. Na Darsu zatrjujejo, da so na zimo dobro pripravljeni, zapolnili so skladišča soli v avtocestnih vzdrževalnih bazah ter silose ob avtocestnem križu, sicer pa imajo za letošnjo zimo trenutno pogodbeno zagotovljenih še 58.000 ton soli ter 1,8 milijona litrov kalcijevega klorida za preprečevanja nastanka poledice, pravi Jana Vrhovnik z Darsa.

Mi bomo z izvajanjem zimske službe začeli že pred začetkom sneženja, ob prehodu nizkih temperatur bomo danes ali jutri že začeli s preventivnim posipom, s samim pluženjem in posipanjem pa bomo začeli takoj, ko se bo začel sneg oprijemati cestišča.

Na zahtevnejše vozne razmere pa se morajo pripraviti tudi vozniki, poudarja Manuel Pungertnik, AMZS-jev inštruktor varne vožnje.

Na prvem mestu je potrebno poskrbeti za svoje vozilo, ga primerno opremiti za zimske razmere, glede na trenutno situacijo v državi pa bo tudi na cestah potrebna bistveno večja mera strpnosti, saj lahko vozniki odreagirajo precej bolj energično kot v lanski zimi, na slabi podlagi pa je to lahko tudi usodno.

Za brezskrbno vožnjo pozimi ni dovolj le menjava pnevmatik, za čim bolj varne zimske kilometre je treba letno tekočino za stekla zamenjati z zimsko, še preden se temperature spustijo pod ničlo. Poskrbeti je treba tudi za brezhibno delovanje vseh svetlobnih teles na avtomobilu, preveriti stanje metlic brisalcev ter pred vožnjo temeljito očistiti vse steklene površine na avtu.

Jure Čepin