Literarni večer

Naguib Mahfouz: Kairska trilogija

Mahfouz je ustvaril arabsko književnost, ki nagovarja vse človeštvo, je med drugim leta 1988 ob dodelitvi Nobelove nagrade zapisala švedska akademija.

Letos bo minilo 110 let od rojstva in 15 let od smrti do sedaj edinega arabskega nobelovca za književnost Naguiba Mahfouza. Edward Said je nekoč zapisal: »Preden je Mahfouz leta 1988 prejel Nobelovo nagrado so ga zunaj arabskega sveta poznali samo študenti arabskih in bližnjevzhodnih študij in to predvsem kot avtorja slikovitih zgodb o življenju kairskega nižjega srednjega razreda. Leta 1980 sem si prizadeval, da bi newyorški založnik, ki so ga zanimale knjige avtorjev iz »tretjega sveta«, izdal več del tega velikega pisatelja, vendar je po kratkem premisleku moj predlog zavrnil. Ko sem se pozanimal zakaj, mi je rekel (ironije ni bilo opaziti), da je arabščina kontroverzen jezik.« Leto 1988 je torej poneslo Mahfuzovo ime po svetu, v slovenščini pa smo na prvi prevod njegovega dela čakali vse do leta 2005. Takrat je Barbara Skubic poslovenila prvi roman Kairske trilogije Pot med palačama. V letih pozneje smo v slovenščino dobili še drugi in tretji del znamenite trilogije ter dve zbirki kratke proze Ogledala in Pravi čudež. Leta 2006 preminuli pisatelj je sicer napisal kar 34 romanov in več kot 350 kratkih zgodb.
Kairska trilogija velja za enega od vrhuncev njegovega opusa. V njej nas popelje v dom Ahmeda. V treh romanih, ki jih je pisatelj poimenoval po kairskih ulicah, spremljamo tri generacije Ahmedove družine, časovni lok se vije od sredine velike vojne do skoraj konca druge svetovne vojne. Na primeru življenja in vsakdana članov družine Mahfouz slika zapletene politične okoliščine kraja in časa ter izriše portret egipčanske družbe začetka 20. stoletja.
Literarni večer o trilogiji, ki je nastal leta 2011, je pripravila Barbara Skubic.
Vabljeni k poslušanju!