Belgijsko glavno mesto in neuradna prestolnica EU Bruselj je med prazniki, ko so se številni tujci, zaposleni v evropskih ustanovah in tujih podjetjih, odpravili domov, turistov pa ni od nikoder, prepuščeno le svojim prebivalcem. A če je letošnje praznično mesto le bleda senca prejšnjih let, ga prazne ulice in trgi ovijajo v čarobnost, ki jo je potrošniška in turistična gneča časa pred pandemijo skoraj povsem zakrila.

Belgijska prestolnica je tokrat prepuščena le njegovim prebivalcem. Tujci, zaposleni v evropskih ustanovah so odšli, turistov pa ni.

Belgija, ki ima 11 milijonov prebivalcev, je bila v pandemiji novega koronavirusa med najbolj prizadetimi državami v Evropi. Za covidom 19 je umrlo več kot 19.200 ljudi, v prvem valu pandemije je bila več kot polovica žrtev v domovih za starejše. Omejitveni ukrepi v državi znova veljajo že od sredine oktobra, glavno mesto Bruselj pa je med prazniki, ko so se številni tujci, zaposleni v evropskih ustanovah in tujih podjetjih, odpravili domov, turistov pa ni od nikoder, prepuščeno le svojim prebivalcem. A če je letošnje praznično mesto le bleda senca prejšnjih let, ga prazne ulice in trgi ovijajo v čarobnost, ki jo je potrošniška in turistična gneča časa pred pandemijo skoraj povsem zakrila.

Z iskanjem vzrokov, zakaj je Belgija med državami, ki jih je pandemija covida-19  najhuje prizadela,  se ukvarjajo politiki in strokovnjaki. A eno je gotovo. Prazniki za Belgijce niso prazni. So drugačni. Kar pa ne preseneča nikogar. Ker prav zaradi takšnega poteka pandemije, kot so ga imeli, drugega tudi niso pričakovali.

Belgijci so imeli krajše poletje, kot smo ga imeli Slovenci. In tudi jesensko veselje se je zanje končalo že sredi oktobra, ko so oblasti uvedle nove stroge omejitve. Pred prazniki so jih sicer nekoliko zrahljali, a je življenje ljudi še vedno močno omejeno.

Ognjemete so prepovedali, policijska ura je na božično noč veljala od polnoči do 5. ure, ljudje, ki živijo sami, so na obisk lahko povabili dve osebi.

Lokali, restavracije, kinodvorane, zabaviščni parki, vse kulturne dejavnosti in dejavnosti, povezane z zabavo, bodo še naprej zaprti do vsaj 1. februarja prihodnje leto.  Epidemiološke ukrepe bodo znova preučili sredi januarja in se odločali za naprej.

 

Mojca Širok