Aktualna tema

Aplikacija kot pogoj namesto izjema

Ta ukrep lahko v precep spravi tudi policiste, saj bo ob tako nejasnih situacijah nastopila izjemno velika nevarnost zlorab

2020-07-24  covid app 2- foto Bobo
Slovenija, Ljubljana, 14.07.2020, 14. julij 2020 Ilustracija, aplikacija za sledenje okužb z novim koronavirusom, Koronavirus APP, Covid 19, ljudje, družba, državljani, mobilna aplikacija, telefon, mobitel, SARS Cov 19 Foto:Žiga Živulović jr./BOBO
foto: BoBo

Vprašanje o tem, ali je pogojevanje uporabe aplikacije Ostani zdrav za prehod občinskih meja diskriminatorno ali ne, tudi danes sproža številne polemike. Ob pravnih mnenjih se pojavljajo tudi opozorila v zvezi s tehničnimi težavami aplikacije, predvsem nizko število prenosov aplikacije in pa, kar je po mnenju številnih najpomembneje, majhno število izdanih in vnesenih tako imenovanih kod TAN.

Po mnenju nekdanje informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Muser je izviren greh te vlade napačna komunikacija vlade glede uporabe aplikacije #Ostanizdrav, v zadnjem primeru pa v dejstvu, da je uporabo aplikacije postavila kot pogoj in ne kot izjemo.

Odvetnik Blaž Kovačič Mlinar pa meni, da gre pri pogojevanju uporabe aplikacije za prehod meje v pravnem smislu za neznan teritorij in ukrep Suis Generis.

Ta ukrep lahko v precep spravi tudi policiste, saj bo ob tako nejasnih položajih, ko bo teža odločitve padla na posameznega policista, nastopila izjemno velika nevarnost zlorab, arbitrarnega odločanja in celo podkupnin. Sam bi sicer uporabljal aplikacijo, a se mu ne zdi prav, da je to postala sistemska rešitev.