Antiljubezenski roman, ki poda temeljit, globok in neolepšan vpogled v partnerski razhod

Mateja Arnež je 29-letna diplomirana slovenistka in komparativistka, ki je po duši strastna bralka dobrih knjig, zato se je kar težko odločila, katero bo predstavila. Roman Dnevi zavrženosti avtorice Elene Ferrante je izbrala predvsem zato, ker se odlično sklada s trenutnimi okoliščinami, v katerih živimo.

Bralka roman opredeljuje kot antiljubezensko zgodbo o partnerskem razhodu. 38-letno Olgo pri kosilu namreč zapusti njen dolgoletni mož.

"Gre za zelo klišejsko temo, pri kateri bi morda pričakovali veliko solz in žalosti. V Dnevih zavrženosti pa je drugače to, da se pri Olgi kažeta predvsem bes in jeza. Po razhodu se čisto sesuje, da se lahko ponovno sestavi. Sprašuje se o razmerju, odnosu do partnerja, postane zelo maščevalna, njen jezik pa zelo nizkoten. Zanemari svoje otroke in psa, šele potem lahko stopi iz tega začaranega kroga."

Roman je sicer precej naporno branje, saj je bralec ujet v razmišljanje glavnega ženskega lika ter to stisko zelo močno doživlja in čuti. Čeprav mu ni vedno prijetno, pa je nagrajen z mojstrsko zgodbo, zagotavlja Mateja Arnež. 
  

Bojan Leskovec, Katja Krajnc